Översvämningar i nordvästra Skåne

I går eftermiddag (15 juni) skapade lokala åskskurar stora översvämningar i Bjuv, Åstorp och Hyllinge, ett par mil öster om Helsingborg i nordvästra Skåne. Åskskurarna rörde sig långsamt över orterna vilket skapade stora regnmängder med knappa 60 millimeter regn på tre timmar i Bjuv – ett regn med motsvarande 66 års återkomsttid.

oversvamning_Skane
Översvämning i nordvästra Skåne. Foto: TT

Ett hundratal villor översvämmades tillsammans med två köpcentra och självaste kommunhuset i Bjuv. Även vägar och viadukter fylldes med vattenmassor. På flera håll fick brandpersonal klä på sig överlevnadsdräkter för att nå fram till översvämmade fastigheter. 

SMHI konstaterade redan 2012 att skyfall har blivit vanligare under de senaste 40 åren, samt att Skåne är en av de regioner som har drabbats mest av extrem nederbörd. Klimatmodeller uppskattar att nederbördsmängder vid skyfall kommer att öka med 20-30 procent till nästa sekelskifte.

Läs mer om översvämningarna nedan:

DN: Kraftigt regn orsakar översvämningar
SvD: Översvämningar i Skåne – mer regn är att vänta
SVT: Regnkaos skapade oro bland villaägare
SR: Ett hundratal villor översvämmade efter regnoväder