Avloppsvatten från Älmsta håller Väddö golfklubb grön

På Väddö golfklubb håller man golfbanan grön med hjälp av renat avloppsvatten. VA-guiden har besökt klubben för att titta närmare på den prisbelönta bevattningsanläggningen och för att höra mer om historian bakom anläggningens uppkomst.

Under en solig julidag, mitt i högsommarvärmen, hade VA-guiden förmånen att besöka golfklubben Väddö GK, vackert belägen intill Väddö kanal strax söder om Älmsta i Roslagen. Vi hade avtalat tid för att titta närmare på klubbens snillrika bevattningssystem med renat avloppsvatten som prisades med VA-guidens Avlopp & Kretsloppspris 2023.

Möte var bestämt med två av klubbens frivilligarbetare från bevattningsgruppen, som båda varit med i projektering och utformning av anläggningen, Tomas Holmquist, pensionerad VA-projektör och Lars Runnholm, pensionär med förflutet i byggbranschen. Det blev en helspäckad förmiddag som dessa två golfentusiaster bjöd på, med alltifrån bakgrundshistorik, projekteringsberättelser till den väldigt trevliga rundvisningen av både bevattningsdammar och besök i servicehus med pumpbrunnar borta vid Älmsta reningsverk.

Återkommande problem med att få regnvattnet att räcka till

Vi tar det dock från början. Väddö Golfklubb grundades 1991, då som en niohålsbana som sedan utökades till en 18-hålsbana år 2005. Klubben har omkring 500 medlemmar. Bevattningen av banorna har varit en central fråga för klubben och under åren har man till exempel samlat regnvatten i en mindre damm för att vattna med. När vattnet börjar sina har man försökt hitta alternativa lösningar. Flera försök har gjorts genom åren, att vattna med det bräckta vattnet från Väddö kanal, men dessa nödlösningar resulterar bara i att golfbanornas gräsmattor i förlängningen blir i sämre skick. Det bräckta vattnet har för hög salthalt och gräset växer inte. Klubben behövde alltså hitta en mer hållbar lösning för sin bevattning när regnvattnet inte räckte till.

Till vänster: Tomas Holmquist poserar vid en av golfbanans greener bevattnade med det renade avloppsvattnet under 2024. Till höger: Foto över golfbanan då man prövade att vattna med bräckt vatten från Väddö kanal.

Tagit rygg på klubbar med liknande problem

De medlemmar som ingått i golfklubbens bevattningsgrupp har varierat med åren. När funderingarna på bevattning med renat avloppsvatten började ta fart runt år 2018 i klubben fanns bland annat Lars Runnholm, Christer Svärd (dåvarande greenkeeper), Anders Ljungblad, Stefan Arnesson (tidigare ordförande i klubben) med i bevattningsgruppen och lite senare, strax innan pandemin anslöt även Tomas Holmquist.

I sina funderingar på hur man skulle lösa bevattningsfrågan fick man kontakt med två andra golfklubbar i Loftahammar och Emmaboda. Båda dessa klubbar hade löst sina bevattningsproblem genom att vattna golfbanorna med renat avloppsvatten. Principen är enkel, det renade avloppsvattnet från ett närliggande reningsverk behandlas i en UV-anläggning för ytterligare hygienisering innan vattnet leds till golfklubbarnas bevattningsdammar för att därefter pumpas ut och användas till bevattning.

Delar av bevattningsgruppen från Väddö gjorde också ett studiebesök till Emmaboda golfklubb för att titta närmare på konceptet. Skulle en sådan bevattningslösning vara möjlig även för deras golfklubb? Gänget i bevattningsgruppen kontaktade därför bygg- och miljönämnden i Norrtälje och nuvarande Norrtälje Vatten och Avfall för att se om en liknande lösning skulle kunna fungera för dem, att nyttja renat avloppsvatten från kommunens reningsverk i Älmsta. Kommunen var positiv och tyckte idéen var intressant och på den vägen är det.

Mycket kompetens ”in house” och många frivillighetstimmar

Under vårt samtal med de två herrarna i bevattningsgruppen framkommer det att det finns mycket kompetens ”in house” i golfklubben genom medlemmarna, vilket är ett måste för att sådana här projekt ska kunna gå runt ekonomiskt. Det är många frivilligtimmar som lagts i projektet, snabbt räknat kan det vara uppåt 1500 timmar för att inte tala om arbetet med driften. Just driften är det den nya greenkeepern för säsongen, Edvin Westerlund som har ansvaret för men bevattningsgruppen hjälper till där det behövs.

Just denna dag när VA-guiden är på plats hjälper tidigare greenkeepern Christer Svärd till med en brunn som krånglar. Lars Runnholm konstaterar snabbt att utan volontärer på en golfbana som Väddö skulle det vara svårt att få ihop det ekonomiskt och utan Tomas Holmquists kompetens som VA-projektör hade man kanske inte hittat lösningen för bevattningssystemet, detta då Tomas klurade ut hur avloppsvattnet skulle kunna pumpas via befintliga ledningar till klubbens bevattningsdammar.

– Tomas är gjuten i bevattningsgruppen, säger Lars Runnholm glatt.

Samma konstaterande kommer från Tomas om Lars Runnholm.

– Lasses erfarenheter från byggbranschen har varit mycket viktiga i projektet inte minst i anläggningsskedet.

Anläggningens utformning

UV-anläggningen placerad i bevattningsanläggningens teknikhus. Teknikhuset är placerat i anslutning till Älmsta avloppsreningsverk.

Hur är då anläggningen utformad? Från reningsverket i Älmsta leds det renade avloppsvattnet först till en utloppsbrunn med en suspmätare och ett dämme. Vattnet leds sedan vidare med en överföringsledning till golfklubbens pumpbrunn och det renade avloppsvattnet som inte leds över till pumpbrunnen släpps ut via en utloppsledning till Väddö kanal. Suspmätaren i utloppsbrunnen håller koll på grumligheten i vattnet och ger en signal till systemet att stänga ner pumpen om andelen suspenderade ämnen blir för hög. Till pumpbrunnen har man också installerat en ”reservoar” på 6 m3 som fungerar som utjämningsmagasin för att hantera stötvis belastning ut från reningsverket. Vattnet pumpas sedan från pumpbrunnen till en teknikbyggnad där avloppsvattnet desinficeras i en UV-anläggning.

Förutom suspmätaren har golfklubben även byggt in fler kontrollfunktioner för att säkerställa att man får rätt kvalitet på sitt vatten. Tomas Holmquist berättar att även inne i kommunens reningsverk finns en säkerhetsåtgärd.

– Vi har en bräddningsvakt, en sprötgivare med två spröt inne i reningsverket som stänger ner golfklubbens pump om reningsverket skulle brädda som till exempel vid skyfall och långvarigt regn.

I teknikbyggnaden efter UV-anläggningen har man även placerat en flödesmätare för att logga mängden vatten som pumpas till bevattningsdammen. Hela processen styrs via en mobilapp med ett PLC-system.

Befintliga ledningar har använts

Som före detta VA-projektör var det alltså Tomas Holmquist som löste frågan om hur avloppsvattnet skulle kunna pumpas till golfklubbens bevattningsdammar.

– Ledningsdragning är hemskt dyrt så jag klurade en del på min kammare och funderade på om man inte kunde använda kommunens gamla ledningar som redan fanns längs med kanalen, berättar Tomas.

Det finns nämligen en befintlig tryckledning längs med Väddö kanal som tidigare använts av Norrtälje kommun för att förse vattenverket i Älmsta samhälle med råvatten. Dricksvattenförsörjningen är dock sedan 1990-talet löst med vatten från Hallstavik och råvattenledningen och med tillhörande grundvattenbrunnar var tagna ur drift sedan länge. Golfklubben gavs därför möjlighet att nyttja den gamla ledningen för att leda det renade avloppsvattnet till sina bevattningsdammar. Det rör sig om befintliga ledningar på ca 1300 meter och golfklubben behövde bara gräva en mindre sträcka på golfbanan om cirka 100 meter för att ansluta till sin nya bevattningsdamm och pumphus.

Ny damm och pumphus

Husknuten på pumphuset med ledningsdragningar och kopplingsutrustning. Den nya bevattningsdammen syns i bakgrunden.

Förutom att nyttja den befintliga bevattningsdammen för regnvatten så anlades alltså ett pumphus och en ny damm bredvid den gamla. Den nya dammen rymmer cirka 550 m3 (permanentvolym) och har cirka 300 m3 i reglervolym för bevattning. Dammen ligger inom yttre vattenskyddsområde (sekundär zon), varför den har anlagts med tätduk så att inte det renade avloppsvattnet ska kunna läcka till grundvattnet. Vattenskyddsområdet som berörs är det samma som den gamla råvattenledningen tillhör. Det finns inga planer från kommunens sida att börja använda råvattenledningen igen eller de obrukbara brunnarna och en diskussion förs istället med länsstyrelsen om nedläggning av det inaktuella vattenskyddsområdet vid golfbanan.

Den nya bevattningsdammen för det renade avloppsvattnet från Älmsta avloppsreningverk. Foto taget i mitten av juli 2024 då vattenvolymen i dammen var låg.

Villkor för bevattningen

Vattnet från den nya dammen får bara användas för bevattning vid 15 av golfbanans 18 hål som ligger i det yttre vattenskyddsområdet eller utanför. För de tre golfhålen (3,5, och 6) som ligger inom det inre vattenskyddsområdet så sker bevattning med vatten från den gamla dammen som endast innehåller regn- och dränvatten.

Ett av villkoren för använda det renade avloppsvattnet till bevattning är att det endast får ske när golfbanan inte beträds, vid låg vindhastighet som är mindre än 4 m/sek samt med teknik som minimerar aerosolbildning. Bevattningsgruppen har därför utarbetat en rutin för att dammen fylls på under dagtid med vatten från reningsverket och att själva bevattningen sker växelvis i två områden enligt ett schema under kvälls- och nattetid. På så sätt kan de under kvällstid och tidigt morgonspel använda banans nio hål 1-9 alternativt 10-18 för spel och banan kan utnyttjas optimalt.

Win-win för både reningsverk, golfbana och miljön

Bevattningsanläggningen har en kapacitet att vattna ca 10 m3/timmen. Om bevattning sker under 11 timmar på kvällen/natten kommer ca 110 m3 renat avloppsvatten avledas till bevattningsdammen från reningsverket. Golfbanan får vatten och näring till bevattning och Väddö kanal avlastas med samma mängder.

– Det är ett projekt med win-win både för avloppsreningsverket och golfbanan och miljön, säger Tomas Holmquist och Lars Runholm enstämmigt.

Många tillstånds- och anmälningsprocesser blev det

Ordning och reda i pärmarna på Väddö GK med bland annat underlagsmaterial till olika ansökningsprocesserna och driftsrutiner.

Enligt Tomas och Lars har kommunen haft en mycket positiv inställning till projektet. I september 2020 lämnades efter ansökan ett startbesked till golfklubben i form av tillstånd enligt vattenskyddsföreskrifterna att få sprida renat avloppsvatten inom vattenskyddsområdet. Klubben ansökte sedan om LOVA-bidrag hos Länsstyrelsen i Stockholms län som beviljades i mars 2021. Man har också hanterat en rad olika tillståndsansökningar för att ro projektet i hamn som till exempel anmälan om vattenverksamhet för dammen, bygglov och strandskyddsdispens för servicebodar med mera. Bygglov och strandskyddsdispens beviljades i juni samma år och sedan påbörjades schaktningsarbeten för dammen och markarbeten för teknikbyggnad och en ny pumpbrunn i anslutning till Älmsta reningsverk.

Bevattningen startade upp i juli 2022

I beslutet som möjliggjorde spridningen av det renade avloppsvattnet ställdes en rad olika villkor dels för spridningen men också olika krav på provtagning av vattnet. I juli 2022, efter att man redogjort för sin provtagning till bygg- och miljönämnden inför igångsättning fick man det glädjande beskedet om att man nu kunde börja vattna golfbanan med det renade avloppsvattnet. 

Avlopp & Kretsloppspriset 2023

Klubbens arbete med bevattningsanläggningen har uppmärksammats en del i media. Just nu har man till exempel fått en förfrågan från en annan golfklubb som vill komma på studiebesök och titta på verksamheten.

Väddö golfklubbs greenkeaper Edvin Westerlund och Tomas Holmquist framför UV-reningsanläggningen i teknikhuset.

År 2023 fick man också tillsammans med Anders Solvarm dela på VA-guidens Avlopp & Kretsloppspris. Priset delas ut till någon eller några som på ett betydelsefullt sätt främjat utveckling och nytänkande eller påskyndat införandet av miljö- och kretsloppsanpassade avloppssystem i Norden eller i länder med stort behov av förbättrad sanitet. I priset ingick bland annat stipendiepengar till en studieresa, som Väddö golfklubb genomförde i maj i år. Det blev ett återbesök till Emmaboda golfklubb för att titta på deras bevattningsanläggning och för att utbyta erfarenheter inte minst vad gäller driften. Tomas Holmquist deltog på studieresan till Småland.

– Resan till Emmaboda gav oss nya idéer och tankar för den fortsatta utveckling av verksamheten och vår greenkeeper Edvin fick en hel del matnyttigt vad gäller driften.

Roligast med projektet?

Vi avslutar med att fråga om vad som varit roligast med hela bevattningsprojektet till de två herrarna i bevattningsgruppen.

– Som gammal byggare är det nog byggandet av anläggningen, men också att få höra klubbmedlemmarnas kommentarer om att banan är fin och att den fungerar, säger Lars Runnholm.

– För min del med bakgrund i VA-branschen, är det nog att det varit ett miljöprojekt. Det känns kul, avslutar Tomas Holmquist vår intervju med.