Med publikationer menar vi t.ex. rapporter, vägledningar och andra dokument som vi tror är bra att ha för dig som arbetar med dagvatten. Du kan filtrera inläggen via de gråa ämnesorden nedan.
Publikationer
Skärpta kemikalielagstiftningar och effekten på halter i bottensediment
Forskare har analyserat halter av 90 olika föroreningar i sedimentkärnor från i Skagerrak. Resultatet visar på samband mellan minskade föroreningshalter i sediment och tidpunkter för skärpta ..
Kunskapsläget för källor och transportvägar för mikroplaster i dagvatten
Forskare vid Luleå Tekniska Universitet sammanställt kunskapsläget om källor och transportvägar för mikroplast i urbana avrinningsområden. Litteraturstudien visar att det finns kunskapsluckor att fylla ..
Goda råd till fastighetsägaren för att förebygga översvämning
Sörmland Vatten har tagit fram en kortfattad broschyr till fastighetsägare om de vanligaste orsakerna till översvämningar. Broschyren innehåller även tips på åtgärder som kan vidtas för att minska ..
Enköping dagvattenplan – Principer för ett långsiktigt hållbart dagvattenarbete
I mitten av maj antogs Enköpings nya dagvattenplan som syftar till att ge den kommunala organisationen förutsättningar för att planera och genomföra effektiva och långsiktigt hållbara ..
Hamnar – Vägledning om miljöfarlig verksamhet
Naturvårdsverket har tagit fram en ny vägledning om tillsyn, egenkontroll och prövning av hamnar enligt miljöbalken. I vägledningen ges bland annat exempel på vilka dagvattenåtgärder som ofta finns med ..
Dagvattenhantering för byggherrar
Ystad kommun har tagit fram en skrift med tips och råd om dagvattenhantering riktad till byggherrar. Skriften omfattar bland annat information om ansvarsdragning mellan byggherren och VA-huvudman.
Som en ..
Systematisk genomgång av forskning om urbant dagvatten i Sverige 2012–2021
Vilken kunskap har den svenska dagvattenforskningen bidragit med det senaste decenniet och vilka kunskapsluckor finns kvar att fylla? Detta har utretts i en litteraturstudie av forskare vid Luleå tekniska ..
Naturbaserade lösningar i urbana miljöer: Erfarenheter från Blue Green City Lab
IVL Svenska Miljöinstitutet har inom ramen för ett Vinnova-finansierat projekt utvärderat naturbaserade blågröna lösningar i Malmö. Projektet har bland annat gett ökad förståelse kring svårigheterna ..
Utvärdering av substrat i regnbäddar i Nacka
Nacka kommun har utvärderat två olika substrat i nyanlagda regnbäddsanläggningar. Syftet var att undersöka eventuella skillnader vad gäller rening, fördröjning och volymreduktion av ..
Första rapporten från Nationella expertrådet för klimatanpassning
Klimatanpassning i Sverige behöver gå från ord till handling. Det är ett av huvudbudskapen i en ny rapport från Nationella expertrådet för klimatanpassning. Rapporten pekar ut kommunerna som en av flera ..
