Med publikationer menar vi t.ex. rapporter, vägledningar och andra dokument som vi tror är bra att ha för dig som arbetar med dagvatten. Du kan filtrera inläggen via de gråa ämnesorden nedan.
Publikationer
Handbok för åtgärder mot internbelastning
I många svenska sjöar och kustvatten med redan höga halter av näringsämnen kan internbelastning av fosfor ytterligare bidra till problem med övergödning. En ny handbok framtagen av bland annat Havs- och ..
Hur utformar vi attraktiva innegårdar i kombination med dagvattenhantering?
Går det att utforma innegårdar som uppfyller de boendes behov samtidigt som att skyfall och dagvatten kan hanteras? Den frågan var utgångspunkten för en normkreativ innovationsövning som genomfördes ..
Pilotstudie om avskiljning av lösta och partikelbundna föroreningar i dagvattendammar
I en pilotstudie har två dagvattendammars förmåga att avskilja lösta och partikelbundna föroreningar utvärderats. Resultatet av provtagningen visade inte bara på god avskiljning vad gäller totalhalter ..
Breda skyddszoner effektiv åtgärd för att minska utsläpp av bekämpningsmedel i vattendrag
En tysk studie av 115 mindre vattendrag visar att breda skyddzoner är det mest effektiva sättet att minska tillförseln av kemiska bekämpningsmedel från åkermark till den akvatiska miljön.
Avrinning ..
Undersökning av kostnader vid anläggning, drift och underhåll av dagvattendammar
Oväntat mycket pengar kan sparas om hänsyn till drift- och underhållsåtgärder tas tidigt i planeringen av nya dagvattendammar. Det visar resultatet från en studie som genomförts av den kommunala ..
Skärpta kemikalielagstiftningar och effekten på halter i bottensediment
Forskare har analyserat halter av 90 olika föroreningar i sedimentkärnor från i Skagerrak. Resultatet visar på samband mellan minskade föroreningshalter i sediment och tidpunkter för skärpta ..
Kunskapsläget för källor och transportvägar för mikroplaster i dagvatten
Forskare vid Luleå Tekniska Universitet sammanställt kunskapsläget om källor och transportvägar för mikroplast i urbana avrinningsområden. Litteraturstudien visar att det finns kunskapsluckor att fylla ..
Goda råd till fastighetsägaren för att förebygga översvämning
Sörmland Vatten har tagit fram en kortfattad broschyr till fastighetsägare om de vanligaste orsakerna till översvämningar. Broschyren innehåller även tips på åtgärder som kan vidtas för att minska ..
Enköping dagvattenplan – Principer för ett långsiktigt hållbart dagvattenarbete
I mitten av maj antogs Enköpings nya dagvattenplan som syftar till att ge den kommunala organisationen förutsättningar för att planera och genomföra effektiva och långsiktigt hållbara ..
Hamnar – Vägledning om miljöfarlig verksamhet
Naturvårdsverket har tagit fram en ny vägledning om tillsyn, egenkontroll och prövning av hamnar enligt miljöbalken. I vägledningen ges bland annat exempel på vilka dagvattenåtgärder som ofta finns med ..
