Med publikationer menar vi t.ex. rapporter, vägledningar och andra dokument som vi tror är bra att ha för dig som arbetar med dagvatten. Du kan filtrera inläggen via de gråa ämnesorden nedan.
Publikationer
Däckpartiklars förekomst, spridning och transport i miljön
Forskare vid Chalmers tekniska högskola har i en studie undersökt däckpartiklars förekomst och spridning i ett vägdagvattensystem och ett närliggande vattendrag längs E18. Resultatet visade bland annat ..
Nytt verktyg kan enkelt och kostnadseffektivt bedöma markfuktighetsförhållanden
Forskare vid Lund universitet har utvecklat en metod för att bedöma markens mättnadsgrad och potential för transpiration. Enligt industridoktoranden August Bjerkén behöver modellen endast höjddata för ..
Hur sker uppsamling av PFAS i biofilteranläggningar?
I en nyligen genomförd studie vid Luleå tekniska universitet har forskare undersökt ackumuleringen av PFAS i biofilter. Resultatet tyder bland annat på att framtida design av anläggningarna kan behöva ..
Ny studie om våtmarkers hydrologiska ekosystemtjänster
I det Formas-finansierade projektet EviWet har forskare med hjälp av olika modeller studerat den hydrologiska funktionen i odikad torvmark i skogslandskap och anlagda våtmarker i jordbrukslandskap. Syftet ..
Ny modell kvantifierar risker för översvämningar på lokal nivå
Forskare vid Lunds tekniska universitet har utvecklat en ny metod som på lokal nivå kan kvantifiera riskerna för fluviala, pluviala och kustnära översvämningar. Metoden består av en modell som använder ..
Tillsynsvägledning om fordonstvättar från Naturvårdverket
Sedan februari 2024 finns en ny tillsynsvägledning från Naturvårdsverket om fordonstvättar. Den riktar sig till tillsynsmyndigheter som har tillsynen av fordonstvättar.
Vägledningen listar bland annat ..
SGI:s nya vägledning om bakgrundshalter i sediment
Statens geotekniska institut har tagit fram en ny vägledning om bakgrundshalter i sediment. VA-guiden har ställt några frågor till ekotoxikologen Ann-Sofie Wernersson som berättar om syftet med ..
Nya hydrografiska data om avrinningsområden och vattenförekomster i Svenskt Vattenarkiv
Svenskt Vattenarkiv är en databas med hydrografisk information om avrinningsområden, sjöar, vattendrag och havsområden som kan användas vid exempelvis beräkning av vattenflöden och vattenkvalitet. I den ..
Biofilters förmåga att rena vägdagvatten
I ett pågående forskningsprojekt, som leds av Chalmers tekniska högskola, studeras biofilters förmåga att reducera mängden föroreningar från vägdagvatten. Resultatet från projektets tre första ..
Viktiga resultat från Trafikverkets pilotanläggning för dagvatten i Gröndal
Gröndalsmagasinet ligger invid Sveriges mest trafikerade väg, Essingeleden. Det är också en av två platser där Trafikverket under tre års tid utvärderat olika reaktiva filtermaterial för rening av ..