Restaurering av Pjältån skildras i ny film

Delar av Pjältån som nu åter rinner i sin ursprungliga fåra. Foto: Ville Feltelius, VA-guiden.

Länsstyrelsen i Östergötland har tagit fram en film som visar hur det gick till när delar av Pjältån återställdes till sin ursprungliga fåra. Syftet med restaureringen har bland annat varit att förbättra livsmiljön för fiskarterna havsöring och flodnejonöga.

Pjältån är ett omkring fem kilometer långt vattendrag i Östergötland som mynnar i Bråviken. Ån har stor betydelse för fiskarter som vandrar upp från havet för att föröka sig och utgör Östergötlands viktigaste lekområde för havsvandrande öring.

Delar av Pjältån rinner genom Skriketorpsravinen utanför Åby i Norrköpings kommun. I början av 1970-talet byggdes riksväg 55 längs med ravinen vilket resulterade i att vattendragets ursprungliga sträckning leddes om och ersattes med ett 60 meter långt betongrör.

Återställningen förevigad i ny film

Under 2021 blev ån skyddad som naturreservat och länsstyrelsen inledde arbetet med att leda tillbaka vattnet till sin ursprungliga fåra, som varit torr i drygt 50 år. Det här arbetet har förevigats i en kortare film som länsstyrelsen tagit fram i samarbete med fotografen Fredrik Schlyter.

Filmen visar bland annat hur det gick till när gamla fyllnadsmassor från översvämningsytor togs bort för att ge plats åt högflöden och anläggandet av ett naturbaserat erosionsskydd för att skydda den närliggande riksvägen.

Ingår i Europas största vattenrestaureringsprojekt

Pjältån är också ett av de vattendrag som ingår i Europas största vattenrestaureringsprojekt, Improve Aquatic LIFE, där omkring 400 miljoner kronor ska satsas på att restaurera vattendrag, våtmarker och kustvatten. Projektet inleddes under hösten 2024 och ska pågå till 2031.

Totalt ska vattenmiljön i 20 vattendrag i södra Sverige förbättras. I Pjältån ska pengarna användas till att fortsätta arbetet med att återetablera naturliga vattendragsmiljöer och svämlövskogar på mark som tidigare varit utdikad.

Titta på filmen som publicerats på Länsstyrelsen Östergötlands Youtube-kanal nedan.