Alvesta tänker stort om små avlopp

Andreas Andersson i Alvesta summerar 2019 och VA-guiden tipsar om Alvestas sätt att synliggöra sitt arbete med små avlopp.

I december var det mycket som skulle fixas och avslutas samtidigt som julmys och ledighet hägrade. I januari bryggs det starkt kaffe och ärmar kavlas upp. Jag tänker ofta att jag borde summera året som gått men det som inte hanns med innan jul och nya käcka tag brukar ta överhanden. En som stiligt summerat 2019 är Andreas Andersson i Alvesta kommun, en kommun med ca 20 000 invånare.

På sin blogg Utsläppspunkten ger han en översikt av kommunens arbete med små avlopp under 2019. I sina reflektioner nämner han hur attityder förändras och slår ett slag för att skaffa sig hårda fakta och utifrån dessa sätta mål och planering.

Andreas Andersson, Alvesta kommun

”Våga tänk framåt, våga tänk sen redan nu. Med ett mål längre fram blir även det dagliga jobbet lättare och tänk inte i person utan tänk avlopp i stort. Det måste vara ett tydligt mål som är baserat på öppenhet och en viss mått av samarbete mellan alla aktörer, det både när det gäller entreprenörer, fabrikatörer eller våra många fastighetsägare ute i landet.”

Den 19 mars deltar Andreas i morgonsoffans samtal Rimliga eller orimliga krav på små avlopp under Vatten Avlopp Kretslopp i Jönköping.

Berättelsens styrka

Andreas har även arbetat med att synliggöra Alvestas arbete från inventering till aktiv tillsyn. Allt för att även andra ska tycka att små avlopp är ett intressant område.

Berättelsen om ens arbete riktar sig både utåt och inåt, tänker jag. Den ger ett sammanhang och motiverar varför en gör som en gör, den fungerar som erfarenhetsutbyte till andra kommuner och återkopplar och påminner den egna nämnden samt förvaltningen om ens arbete. På Alvestas hemsida finns både power point för nedladdning men även detta bildspel.

Klicka på bilden för att komma till bildspelet

För VA-guiden

Björn Eriksson, redaktör små avlopp


Relaterat

Sammanställning av VA-guidens enkät om tillsyn av små avlopp

Inspektören har ordet: Små avlopp på tåget