Fira Dagvattnets dag den 24 september

Det är numera tradition att i september varje år uppmärksamma dagvattnets betydelse som resurs och potentiellt miljöproblem. Det görs under Dagvattnets dag den 24 september.

Lördag 24 september är tredje gången i ordningen som Dagvattnets dag äger rum. Initiativet togs från början av det kommunala VA-bolaget VA SYD, som ville skapa en dag då dagvattnets betydelse som resurs och potentiellt miljöproblem lyfts fram lite extra. Trots att Dagvattnets dag bara firats i snart tre år har det hunnit bli ett väletablerat koncept som uppmärksammas av flera aktörer inom VA-branschen. Dagen kan numera till och med stoltsera med en egen sida på Wikipedia.

Tidigare år har olika aktiviteter i dagvattnets förtecken anordnats under dagen för att belysa frågan. Det har till exempel ordnats dagvattenvandringar för allmänhet och yrkesverksamma och föreläsningar om svensk dagvattenforskning.

Cykeltur med dagvattentema

I år planerar VA SYD att arrangera tre cykelturer med dagvattentema. Genom att rutterna är inlagda i Google Maps kan den intresserade på egen hand bege sig ut i Lund, Malmö eller Köpenhamn och lära sig mer om städernas dagvattenhantering. Turerna kommer att finnas kvar även efter Dagvattnets dag. VA SYD kommer även att delta på Skördefesten i Lund och där informera lundaborna fördelarna med att skörda regnvatten.

En annan aktör som inför Dagvattnets dag väljer att uppmärksamma dagvattnets betydelse är Örebro kommun. I ett pressmeddelande lyfter kommunen fram olika exempel på hur fastighetsägare kan minska risken för översvämningar genom att hantera dagvattnet på den egna tomten.

Hur ska du fira dagvattnets dag? Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan.