Spara vatten med fulaste gräsmattan

I Östra Göinge sparar man vatten genom att tävla om att ha den fulaste gräsmattan i kommunen. Ett exempel på innovativ VA-kommunikation där vinnaren får en trädgårdskonsultation.

Nu är sommaren här med sol och med varma dagar. Under maj och juni har det varit mindre regn än vanligt och det är torrt i skog och mark. Fler och fler kommuner ber kommuninvånarna att hushålla med vattnet och för många är beslut om bevattningsförbud aktuellt. Just nu finns det ett 25-tal kommuner som i Svenskt Vattens sammanställning uppmanar till att spara på dricksvattnet eller till och med har infört bevattningsförbud.

Innovativ VA-kommunikation

Hur kommunerna kommunicerar kring att spara vatten är olika innovativt. I Östra Göinge kan man tävla om att ha den fulaste gräsmattan. Idéen kommer från Gotland där man redan förra sommaren kunde tävla om att ha den fulaste gräsmattan. I Östra Göinge hoppas man med tävlingen att inspirera kommuninvånarna att använda dricksvattnet på ett hållbart sätt och att inte använda det för att vattna gräsmattan med.

Elin Lindblom miljö- och bygglovschef på Östra Göinge kommun berättar för SVT-Skåne om att de hoppas på många bidrag. Vinnaren får en trädgårdskonsultation.

Till inslaget på SVT/Skåne (öppnas i ny flik)