VA-podden #39 Elin Bäckman och Julia Schalk om hållbar vatten-, avlopp- och avfallshantering i Nepal

I det senaste avsnittet av VA-guidens podcast berättar Elin Bäckman, Vakin och Julia Schalk, WaterAid om deras treåriga partnerskapsprogram med kommunen Godawari i Nepal. Programmet ska bidra till att Godawari får en mer hållbar hantering av vatten, avlopp och avfall. 

Elin Bäckman är kommunikatör på Avfallskompetens I Norr (Vakin) och leder projektet i Nepal. Hon berättar att Vakin går in med en teknisk kompetens för att hjälpa kommunen Godawari att bland annat öka kapaciteten för vatten och förbättra hantering av slam och avfall. Men i projektet sker ett ständigt utbyte av erfarenheter. Elin lyfter bland annat hur utvecklande det är att lösa problem utan tillgång till resurser som man i Sverige tar för givet, exempelvis tillgången till maskiner, personalkraft, lagstiftning och inte minst rent vatten. Hon berättar också att utmaningarna skapar innovationer som kommer till nytta både lokalt och regionalt.

Julia Schalk, avdelningschef på WaterAid, berättar om att en stor del av WaterAids roll är att se till att projekt så som det i Nepal blir hållbara över tid. För åstadkomma detta är det viktigt att lyckas engagera aktörer som lokalbefolkningen, verksamheter och kommunen. En annan viktig faktor för att åstadkomma tidsmässig hållbarhet i projekt är enligt Julia att bygga kompetens kring VA-frågorna så det finns kapacitet att driva och utveckla dem framåt. Därför är det så värdefullt med utbyte mellan olika aktörer, både lokalt och globalt. Hon pekar även på att vi har många gemensamma utmaningar med skyfall och torka som gör att vi har mycket att lära oss av varandra.

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan.