Länsstyrelsen Östergötland och Tekniska verken i Linköping har tillsammans med 13 andra organisationer fått 28 miljoner kronor ur EU:s Östersjöprogram för att minska läkemedelsrester i vattenmiljön. I projektet kartläggs spridningsvägar och nya reningstekniker testas och optimeras. För att uppnå målen inom EU:s ramdirektiv för vatten, samt nationella miljömål som rör vatten och en giftfri miljö, är det nödvändigt med insatser.
I projektet ingår även en kartläggning av läkemedel som används till både människor och djur. Fördjupade analyser kommer att göras inom Motala ströms avrinningsområde, där Vättern och större delen av Östergötland ingår. Motsvarande studier kommer att göras i de andra Östersjöländerna.
I projektet Clear Waters from Pharmaceuticals (CWPharma) testas och utvärderas insatser som minskar spridning av läkemedel i vattenmiljön, både genom att rena avloppsvatten med hjälp av nya reningstekniker och genom uppströmsåtgärder som till exempel förbättrad hantering av överblivna läkemedel. Tekniska verken i Linköping håller på att installera en reningsprocess för läkemedelsrester i fullskala. Finansieringen från EU möjliggör en noggrann optimering och utvärdering av reningsmetoden ozonering vid avloppsreningsverket i Linköping.
– Arbetet ligger i linje med Tekniska verkens vision om att tillsammans ”bygga världens mest resurseffektiva region” genom att värna om naturresursen vatten. Då projektet bland annat kommer att följa upp Sveriges första permanenta fullskaleanläggning räknar vi med att bygga värdefull kunskap som kommer fler till nytta, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef Vatten och avlopp på Tekniska verken, i ett pressmeddelande.
Clear Waters from Pharmaceuticals är utpekat som ett flaggskeppsprojekt inom EU:s strategi för Östersjön. I projektet ingår myndigheter, universitet och reningsverk från sju länder kring Östersjön; Sverige, Finland, Danmark, Estland, Lettland, Tyskland och Polen. I Sverige ingår dessutom flera svenska associerade organisationer som på olika sätt stödjer projektet; Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Läkemedelsverket, Svenskt vatten, IVL Svenska miljöinstitutet, Region Östergötland, LIF – de forskande läkemedelsbolagen och Coalition Clean Baltic. Genom detta unika samarbete finns förutsättningar för att åstadkomma miljönytta.