Ett dygn och 610 mm regn

I mitten av juli passerade den mycket kraftiga tropiska cyklonen Rammasun över norra Filippinerna och vidare mot den sydkinesiska ön Hainan och sydkusten av det kinesiska fastlandet. Bara ett par dagar senare drabbades bland annat Taiwan av dess efterföljare Matmo som gav över 600 mm nederbörd.

När Rammasun nådde södra Kina så var det i form av den kraftigaste tropiska cyklonen där sedan 1973. Flera mätstaioner uppmätte över 400 mm och över 70 m/s i vindbyar. Regnmängder på 600 mm under ett dygn skulle orsaka fullständigt kaos om det inträffade i Sverige. Det är 2-3 gånger så mycket som vi någonsin uppmätt här i landet. 600 mm är naturligtvis väldigt mycket även på Taiwan. Men där har det hänt att det gott och väl fallit över 1000 mm på ett dygn i samband med tropiska cykloner.