Stora rubriker om biltvätt

Den 25-26 april är det återigen dags biltvattför Stora biltvättarhelgen. På de flesta håll i landet har slasket försvunnit och gatorna är sopade vilket innebär att bilen behöver gås igenom och tvättas av från vägsalter och damm. Genom kampanjen startad av Mitt Vatten vill man minska antalet biltvättar som görs på gatan och där tvättvattnet rinner ner i den lokala dagvattenbrunnen.

Genom att tvätta bilen i en Gör det själv-hall eller biltvätt kan vattnet renas från oljor och andra skadliga partiklar som annars hamnar i sjöar och vattendrag. Kampanjen går under parollen ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och det stämmer verkligen i det här fallet. Statistiskt räknar man med att 30 miljoner biltvättar görs varje år och att bara 1/3 av dessa görs på ett miljövänligt sätt. Det finns alltså goda chanser att göra miljön en tjänst genom att tänka över hur och var du tvättar din bil denna vår och sommar. gatbrunn

Många kommuner och hängt på i kampanjen som ska upplysa medborgarna om vad som är acceptabelt gällande tvätt av bilar och fordon och vad som ur natursynpunkt inte är acceptabelt. Läs mer (klicka på krysset i höger hörn för att komma vidare)