Skandalen i dagvattenbranschen

En svenskt företag som påstod sig tillverka dagvattenfilter användes för att blåsa upp värdet på en stor industrilokal i Helsingborg. När lokalen var såld försattes företaget i konkurs och det visade sig att de aldrig hade tillverkat ett enda filter. Kvar finns flera småföretagare som anlitades som entreprenörer av dagvattenföretaget som inte hade fått betalt. 

Det luftslott som skapades var Swepur – ett företag som etablerade sig genom att köpa en stor industrilokal i Helsingborg för några år sedan där det fanns storslagna planer att producera tiotusentals flytande vattenfilter för dagvattenbrunnar. Det tillverkades dock aldrig några filter i den enorma lokalen. Däremot köptes det in en stor maskinpark, anlades ett laboratorium och flera småföretagare hyrdes in som senare aldrig fick betalt. De anställda i företaget fick klippa gräsmattan och städa lokalen.

Mindre än ett år efter att industrilokalen köptes sålde man den för en mångdubbelt högre summa. Då hade man lyckats blåsa upp företagets värde genom bluffordrar och genom att skriva ett dyrt hyreskontrakt med sig själva. Efter försäljningen sattes Swepur i konkurs i juni 2016. Det har visat sig att mannen bakom företaget tidigare har dömts till fängelse för grovt bedrägeri.

Hela denna härva har nystats upp av Helsingborgs Dagblad. Nedan kan du läsa mer om skandalen:

22 oktober
Luftslottet på Gåsebäck – snabberversionen
Miljöföretaget i Helsingborg var ett luftslott – småföretagare fick ta smällen

23 oktober
Nya vd:n om vattenfiltren: ”Det fanns inga order alls”

28 oktober
Fler miljonskulder i spåren av filterhärvan
Niels Dannrup: Jag var inte inblandad