P1 undrar ”Är vattentoan på väg bort?”

Nyligen lyfte radioprogrammet God morgon världen! i P1 frågan om vattentoalettens framtid. Programmet Klotet i samma kanal frågade Bosse Olofsson, professor vid KTH, om det är miljövänligt med en avsaltningsanläggning i skärgården.

Frågan om vattenbrist och restriktioner samt en torr sommar gör att frågorna om vatten och avlopp bubblat upp som mer allmänna samtalsämnen. I reportaget från God morgon världen! frågar man sig om det är vettigt att spola toaletterna med dricksvatten och intervjuar en krögare i Haninge som installerat vakuumsystem för att minska vattenförbrukningen. Mats Johansson från Ecoloop och VA-guiden avslutar inslaget med en reflektion om framtiden.

Är vattentoan på väg bort?, Godmorgon, världen 2017-09-15

För den som vill undersöka och jämföra utbudet av toaletter med låg vattenförbrukning kan kika i VA-guidens marknadsöversikt, avdelningen toaletter

Sammanfattande video av inslaget via Twitter

Ett annat exempel på hur VA-frågorna uppmärksammats nyligen kommer från programmet Klotet i P1. En lyssnare hade skickat in sin fråga om ett fritidshus på en ö i Stockholms skärgård. Grannarna vill investera i en avsaltningsanläggning för att få dricksvatten och möjlighet till vattentoalett. Men hur bra vore det egentligen för miljön? Och så var det det där med den befintliga avloppsanläggningen som nog behöver renoveras.

Klotet tog med frågan till Bosse Olofsson, professor i miljögeologi vid KTH. Bosse ingår även i Avloppsguidens expertpanel

Bosse reflekterar över frågan och tycker bland annat att det är vansinne att spola våra toaletter med ett rent fint dricksvatten.

Kan det vara miljövänligt med en avsaltningsanläggning i skärgården? från 2017-09-06