VA-guidens avloppshjälte 2019

2019-års Avloppshjältepris gick till en välförtjänt Lena Gustavsson på Miljösamverkan östra Skaraborg (MÖS) som genom åren bidragit med sin erfarenhet och klokhet till kollegor, inte minst på Avloppslistan som är VA-guidens diskussionslista på e-post.

Utmärkelsen delades ut för sjätte året i rad under konferensmiddagen för Vatten Avlopp Kretslopp 2019, på Hotel Tylösand i Halmstad. Det var en väldigt överraskad Lena Gustavsson som fick kliva upp på scenen och ta emot det hedersamma priset i form av ett diplom och toalett i ”rent guld”. Priset är till för att uppmuntra och lyfta fram kommuntjänstepersoner som jobbat länge med olika kommunala vatten- och avloppsfrågor.

-Väldigt överraskande att få priset men väldigt kul så klart, säger Lena om att få Avloppshjältepriset.

När du fick priset så uppmanade du alla att skriva på Avloppslistan, varför ska man göra det?
– Det är många nya som kommer in i miljöinspektörsyrket på avloppssidan och hälsoskydd. I början är man osäker, vet inte riktigt hur man ska hantera frågorna och det är jättemycket detaljer när det gäller avlopp för att göra en bra bedömning och det är inte så lätt att lära sig allt på en gång. Då är det väldigt skönt att ha ett ställe där man kan ställa sin fråga som ny.

Det är viktigt att de som är med på Avloppslistan som kanske har en slags idé om hur man kan göra i en fråga, berättar om den idén. Listan bygger på att alla kan skriva. Det är såklart jättebra att alla läser också men har man en idé till svar, då det är bra om man skriver det man själv tycker. Det gör ingenting om man säger någonting som inte alla håller med om utan det här är ju en diskussionslista som är till för att diskutera det hela.

Det finns ju grejer som folk har skrivit som gjort att vi på MÖS har ändrat vårt sätt att jobba på då vi kanske inte riktigt gjort rätt eller där vi fått ny input. Lena uppmanar alla att ska skriva oavsett om man är ny på jobbet eller om man jobbat jättelänge, då får man en livfull diskussion. De som har ställt frågan eller den som läser frågan får ju välja själva ut vilken del de tycker bra till egen del.

För ett par år sedan upplevde Lena att frågor ställdes på Avloppslistan men det kom inte så mycket svar, då tänkte hon att då får väl hon börja skriva svaret i de fall hon kunde. Lena pratade även med sin chef om att hon ville kunna skriva på Avloppslistan på arbetstid och nu har hon det som en personlig utvecklingspunkt, att hon får jag lov att skriva i mån av tid.

Lena konstaterar vidare att hon inte skriver på alla frågor:
-Det finns ju en hel del frågor som jag inte kan svaret på och då skriver jag ju inte heller för då vet jag inte vad jag ska säga.

Priset kommer att synliggöras
Guldmuggen kommer placeras i närheten av min arbetsplats kanske till och med på en hylla och visa upp den så där fint, vi får se helt enkelt, säger Lena.

Vi på VA-guiden avslutar med att återigen säga Stort grattis till vår senaste Avloppshjälte, Lena Gustavsson!


Läs hela motiveringen till 2019 års avloppshjälte:
Lena Gustavsson har lång erfarenhet från arbete med avloppsfrågor hos Miljösamverkan östra Skaraborg. Förvaltningen har ett starkt fokus på välmående arbetslag och Lena är en viktig pelare i förvaltningens avloppsteam. Hon håller ihop och driver på gruppens arbete, har koll på både helhet och detaljer.

På Avloppslistan delar hon med stor generositet med sig av sina frågor, funderingar och klokskaper till landets miljöinspektörer. Lenas nyfikenhet, glada uppsyn och målinriktade fokus märks genom de utvecklingsprojekt hon medverkat och medverkar i. De har till exempel handlat om uppsökande tillsyn av gamla anläggningar, uppföljning och kontroll av relativt nya anläggningar samt utveckling av förvaltningens arbetssätt.

Vi är glada att få lyfta fram en välförtjänt person!

Vi hoppas att utmärkelsen 2019 års avloppshjälte ska uppmuntra både dig och avloppsteamet till fortsatt utvecklingsarbete och upprustning av bristfälliga avlopp. Tack för att du delar med dig av kämpaglöden för de små avloppen!


Relaterat

Här hittar du mer information om Avloppslistan – diskussionslistan för dig som arbetar på en myndighet med tillsyn av enskilda avlopp samt tillsynsvägledning.