Tre rör ut – miljövinster med källsorterat avlopp

Vi på VA-guiden är väldigt glada och stolta att få presentera Hamse Kjerstadius, utvecklingsingenjör på NSVA och RecoLab som föreläsare och kretsloppsexpert på VAK 2023.  

Det är särskilt fint att vi med lokala föreläsare som Hamse Kjerstadius får hjälp att lyfta kretsloppsfrågorna lite extra när VAK går av stapeln i Helsingborg. Hamse är utvecklingsingenjören som bland annat varit med i processen med att driva igenom det världsunika källsorterade avloppsystemet H+. Under den inledande förmiddagen den 15 mars kommer han berätta just om H+ och om Tre rör ut – miljövinster med källsorterat avlopp. Ett föredrag som nog många konferensdeltagare är nyfikna på.

Vad kommer vi få höra om under din inledande föreläsning på VAK? Går det att förklara vad Tre rör ut, är med tre meningar?

– Tre rör ut är en fräsigare omskrivning för ”Källsorterat avlopp”. Precis som med källsortering av hushållssopor så vill vi sortera ut klosettvatten och gråvatten, därför att det blir enklare att återvinna näringsämnen, biogas, vatten och värme från dessa strömmar när de hålls separerade.

Ni har verkligen gjort avtryck i kretsloppsvärlden med H+ och Tre rör ut. Vad har varit avgörande för att komma lika långt som ni har gjort med H+, från idé till verklighet och genomförande?

– Det är tråkigt att det inte finns ett mer spännande svar, men det var en stark grundförankring mellan Helsingborg stad och dess bolag för avfall, energi och VA som jag tydligt ser som anledningen. Man genomförde utredningar och gemensamma studieresor till referensområden tio år innan folk kunde flytta in i de första husen. Det gav en samsyn kring vad man ville åstadkomma!

Vi smygstartar VAK redan den 14 mars med studiebesök på RecoLab och en inspirationsföreläsning med Renata Chlumska. Har du några tips på vad man inte får missa när man väl är i pudelns kärna, RecoLab processanläggningen för Tre rör ut?

– Jag hoppas att ni tycker att anläggningen är modern, för vi har försökt att spänna bågen lite extra när det gäller tekniken för återvinning av resurser. Sen får ni också hälsa på vår drifttekniker Paul som sköter anläggningen.

Fråga experten dagvatten, kretslopp och VA-planering

Sist men inte minst så är Hamse Kjerstadius också en av konferensens experter i programpunkten Fråga experten: dagvatten, kretslopp och VA-planering den 16 mars. Programpunkten där experterna svarar live på deltagarnas i förväg inskickade frågor.

Till dig kan man till exempel ställa frågor om källsortering, näringsåtervinning, biogas och avloppsrening. Finns det något av dessa ämnesområden som du brinner lite extra mycket för?

– Slamfrågan! Hur slam från kommunala och privata anläggningar skall återföras i kretsloppet. Frågan är 50 år gammal och fortfarande ett hett debattämne. Det finns goda argument på alla sidor och det väcker folks känslor.

Missa inte Hamse Kjerstadius medverkan på konferensen i programpunkterna:

  • Tre rör ut – miljövinster med källsorterat avlopp, onsdag 15 mars
  • Fråga experten: dagvatten, kretslopp och VA-planering, torsdag 16 mars

Det går fortfarande bra att skicka in frågor till Hamse och våra andra experter i  expertpanelerna på VAK 2023 via det här formuläret.

Läs mer: Program för Vatten Avlopp Kretslopp 2023