Pågående biotopvård i Söderhamnsån

Smäckbron i centrala Söderhamn. Foto: Juha Salonsaari, Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund.

Just nu pågår arbete i Söderhamnsån i centrala delarna av Söderhamn, där bland annat ett vandringshinder ska tas bort och vattennivån nedströms hinder höjas för att gynna vandrande havsöring. Enligt projektledaren Juha Salonsaari, vattenvårdskonsulent vid Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund, finns det gott om utmaningar när åtgärder ska vidtas i ett så pass urbant beläget vattendrag.

Den pågående biotopvården i Söderhamnsån är en av flera åtgärder som ska vidtas för att åtgärda uppströmsliggande vandringshinder, dagvattenutsläpp och annat som påverkar vattendraget. Arbetet inleddes i augusti där det i en första fas byggs en fiskväg under Smäckbron i centrala Söderhamn.

I nästa steg ska sedan vattennivån nedströms höjas för att möjliggöra fiskvandring i vattendraget. När vandringshindret är åtgärdat kommer man att arbeta med att förstärka vattendragsbiotoperna uppströms Smäckbron. Projektledare för arbetet är Juha Salonsaari, vattenvårdskonsulent vid Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund.

– Även om ån inte är stor, så visar våra utredningar att det finns väldigt god potential för i synnerhet havsöring att vandra upp från kusten. Syftet med åtgärderna är därför att framför allt gynna havsöringen, men åtgärderna kommer även att skapa vandringsmöjligheter och lekområden även för andra fiskar.

Pågående arbete i Söderhamnsån. Foton: Juha Salonsaari, Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund.

Del av ett större strategiskt vattenplaneringsarbete

Biotopvården i Söderhamnsån är en del av ett större strategiskt arbete med åtgärder inom hela Ljusnans-Voxnans avrinningsområde som identifierats inom det strategiska vattenplaneringsarbete som Ljusnan-Voxnans vattenvårdsförbund utfört.

– Vi har tillsammans med kommuner och andra intressenter i vårt avrinningsområde utrett förutsättningarna för ett mer samordnat avrinningsområdesbaserat vattenplaneringarbete. I det arbetet har vi försökt göra en åtgärdsprioritering utifrån ett antal grunder där vi vägt in till exempel miljönytta, kostnadseffektivitet och markägarens villighet och rådighet till åtgärder, berättar Juha Salonsaari.

Just markägarens villighet och rådighet är något som underlättat genomförandet av de pågående åtgärderna i Söderhamnsån.

– Det är Söderhamns kommun som är markägare här och de har från projektstart visat en tydlig vilja att åtgärda problemen i Söderhamnsån.

Dynamiskt flöde en av flera utmaningar

Samtidigt finns det också gott om utmaningar med att genomföra en biotopvård i ett vattendrag i en urban miljö så som Söderhamn. Bland annat är hela innerstaden utpekat som fornlämning vilket ställer krav på att en arkeolog finns med och går igenom de massor som uppkommer i samband med eventuellt schaktningsarbete.

– En annan utmaning är angränsande byggprojekt, trafik med mera, som innebär att vi ständigt behöver ha en nära dialog med kommunens byggprojektledare och andra entreprenörer för att samordna arbetet.

Projektet har också krävt flera typer av kompetenser. Juha Salonsaari berättar man har behövt plocka in en fiskevårdande kompetens i form av Fiskevårdstjänst AB, som i sin tur har anlitat sådana som är duktiga på att gjuta delar av den fiskpassage som ska byggas.

– Genom den totalentreprenad som Fiskevårdstjänst AB har levererat har vi även tagit in underkonsulter som arbetar med till exempel bilning och sågning i betong eftersom sådana åtgärder också kommer att behövas. Att arbeta med alla dessa kompetenser har gjort detta till ett väldigt spännande och lärorikt projekt!

Enligt Juha Salonsaari utgör dock det mycket varierande flödet i Söderhamnsån den kanske största utmaningen med att få åtgärderna på plats.

– I och med att det inte finns några sjöar som dämpar flödet uppströms så är ju vattendraget, även i sin litenhet, extremt dynamiskt. Det kan ju gå från en halv kubikmeter till 16 kubikmeter vatten inom ramen av ett dygn och man måste försöka pricka de här lågflödesperioderna för att kunna genomföra arbetet.

Stor miljövinst för pengarna

Projektets praktiska genomförande har till största del finansierats genom Naturskyddsföreningens fond, Bra Miljöval, som kan användas till åtgärder som ska gynna biologisk mångfald i strömmande vatten medan förarbetet primärt finansierats via LOVA-bidraget.

– Vi uppskattar att den totala kostnaden för att genomföra åtgärderna kommer att hamna på mellan 500 000 kronor och 1 miljoner kronor. Med alla ingående delar så känns det som att vi kommer att vinna mycket miljömässigt för de pengarna. Det är viktigt att poängtera att åtgärderna inte kostar Söderhamns kommun mer än den arbetstid som kommunens tjänstepersoner lagt ned i samverkan med oss.

Förhoppningen är att projektet ska vara helt färdigt under hösten, även om arbetet kan komma att försenas till följd av att det varierande flödet i ån.

– Under förutsättning att vi får allting i ordning så kommer havsöringen att kunna vandra förbi platsen redan i höst. Men vi kommer definitivt att kunna se att öring och andra fiskar kliva upp under nästa år, avslutar Juha Salonsaari.


VA-guiden kommer att fortsätt att följa arbetet i Söderhamn och hoppas kunna följa upp biotopvården på plats när åtgärderna är genomförda.