WWF och Röda Korset satsar på naturbaserade lösningar i Moçambique

Världsnaturfonden WWF och Svenska Röda Korset har startat ett program i Moçambique med fokus på naturbaserade lösningar. Enligt Inger Näslund, programansvarig vid WWF, är en viktig del av projektet att bevara och återställa ekosystemfunktioner för att skydda befolkningen i byar mot översvämning och torka.

Under 2023 gjorde Postkodlotteriet i Sverige, Holland och Storbritannien en satsning för att stödja det samarbetsprojekt om naturbaserade lösningar som de två organisationerna WWF och Röda Korset – Röda halvmånenfederationen (IFRC) beslutat att jobba tillsammans med på internationell nivå. Projektet handlar om ”Nature-based Solutions – Conserving the Power of Nature to Protect People” och syftar till att återställa ekosystem och förebygga humanitära nödsituationer till följd av torka och översvämning.

Av det totala stödet på 65 miljoner kronor gick lite mindre än en tredjedel till Världsnaturfonden WWF och svenska Röda Korset. En del av finansieringen kommer fungera som stöd till arbetet med naturbaserade lösningar i Zambezi Delta, Moçambique, som startade i januari 2024. Det är ett område som löper stor risk att drabbas hårt av klimatförändringarnas konsekvenser, exempelvis översvämningar och förlust av biologisk mångfald.

Samverkan med lokalbefolkningen om prioriterade åtgärder

Inger Näslund arbetar på WWF och programansvarig för projektet i Moçambique.

Inger Näslund arbetar på Världsnaturfonden WWF och är programansvarig för projektet i Moçambique.

– Ett mål med projektet är att skapa förståelse och förutsättningar för lokalbefolkningen i Zambezi Delta så att de med naturens hjälp kan rusta sig för att förebygga effekterna av klimatförändringarna.

Hittills har WWF Moçambique undersökt intresset för projektarbetet i 10 byar och förberett projektets olika delar. Man har också diskuterat med byborna i området om vad de anser bör prioriteras inom projektet.

–Tillsammans har man exempelvis valt ut projektrepresentanter från de olika byarna. Representanterna är unga personer som byarna känner förtroende för och som kan läsa och skriva. De kommer vara länken för arbetet framåt inom projektet. Hittills har vi genomfört utbildningar för dessa koordinatörer för att de ska kunna följa upp vilka arbetsinsatser byarna gör och vilka önskemål de har. De ska även fungera som stöttning för byarna när planerade åtgärder inte fungerar, säger Inger Näslund.

Plantering av ursprungliga växter är en viktig del av lösningen

Projektets huvudsyfte handlar om att bevara och återställa ekosystemfunktioner för att säkra människor och natur mot översvämning och torka. Detta görs till exempel genom att skydda och nyplantera de växter som ursprungligen växer i området.

– På så sätt kan man minska risken för erosion av flodstränder och då i sin tur minska effekterna av översvämning. När det gäller torka är det viktigt att plantera grödor för mat som både kan vara tåliga mot torka och samtidigt klarar av häftiga skyfall och längre översvämningar.

I nuläget planerar man att bygga växtskydd för skugga så att odling av plantor från frö kan ske. Enligt Inger Näslund är det både frön från naturligt växande plantor som ska binda jorden och skydda mot erosion, men också frön till de ätbara växter som är mer motståndskraftiga och därför bättre lämpade att odla.

– Helst vill vi använda sådana växter som tål stora väderförändringar. Plantering av fruktträd som mango, cashew och andra nyttigheter ligger i också startgroparna.

Inger Näslund berättar vidare att man parallellt med detta informerar och utbildar människorna i projektet om hur man kan skapa system som varnar för häftiga väderyttringar.

– De får även utbildning i hur man kan utveckla snabba insatser för att undsätta människor i de utsatta områdena vid en sådan situation. Här fungerar samarbetet med Röda Korset väldigt bra i och med att vi kan hämta erfarenheter från båda organisationernas specialistkunskap inom olika kompletterande områden.

Konflikt med djur i närområdet

Området kring Zambezi Delta har en stor avsaknad av brunnar och därmed är tillgång till vatten för bland annat bevattning, dryck och matlagning begränsad till Zambezifloden.

– Problemet är att krokodiler är ett hot vid flodstranden där människorna hämtar sitt vatten, sköter sin personliga hygien eller tvättar kläder. På kvällen och natten kommer också flodhästar på besök och tycker befolkningens odlingar är utsökta. Det här resulterar i vad vi kallar ”human wildlife conflicts”.

Begreppet syftar till den konflikt som uppstår mellan människor och vilda djur när möten mellan dessa kan leda till negativa resultat, såsom förlust av egendom, försörjning och liv.

– Inom projektet har vi diskuterat olika sätt att hålla undan flodhästarna från odlingarna, men problemet med krokodiler är svårt. Planen är att vi tillsammans ska ligga på beslutsfattare så att fler brunnar kan byggas i området.

Hoppas på ytterligare finansiering

Enligt Inger Näslund kommer de beviljade ekonomiska stödet att räcka till att driva projektet fram till årsskiftet 2026–2027, men hon hoppas på ytterligare pengar för att driva projektet vidare.

– Ytterligare finansiering behövs då projektet kan behöva vidareutvecklas efter tre år. Många delar av projektet kan kopplas till regeringen eller det lokala distriktets ansvar och det kan ta lång tid att genomföra dessa förändringar.