Varmt välkommen säger vi till Stephan Köhler från Norconsult. VA-guidens expertpanel utökas med en dricksvattenspecialist med lång erfarenhet från forskning inom dricksvattenfrågor. Stephan tar gärna emot frågor som rör dricksvatten och organiskt material, PFAS och membranrening.
Vi utökar expertpanelen inom dricksvattenområdet med Stephan Köhler från Norconsult. Stephan bidrar med omfattande forskningskunskap kring dricksvattenfrågor och som konsult och dricksvattenspecialist täcker han in även de praktiska frågorna inom ämnet.
Stephan Köhler kommer ursprungligen från Tyskland och är utbildad miljövetare på universitetet i Karlsruhe. I Sverige gjorde han sin forskningsavhandling inom försurningsfrågor vid Umeå universitet men han har även jobbat i Frankrike i tre år och i Österrike i sex år. 2009 kom han tillbaka till Sverige och har sedan dess jobbat med vattenfrågor i olika tillämpade vattenprojekt på något sätt. De sista åren, innan han lämnade akademin så var han också deltidsanställd som underkonsult på Norrvatten och fick då insikt att jobba mer med de praktiska frågorna kring vattenrening. Nu de senaste två åren av sin yrkeskarriär har Stephan Köhler arbetat som konsult och dricksvattenspecialist på Norconsult.
– Jag som kommer från en bakgrund inom akademin och uppskattar verkligen att få jobba praktiskt med dricksvattenfrågorna nu som konsult. I akademin är det teori men nu som konsult lär jag mig nya saker hela tiden, man ser till att få saker och ting gjorda.
Stephan har tidigare varit var studierektor på SLU för miljö- och vattenteknikprogrammet och har fortfarande en del uppdrag med undervisning kvar, bland annat för civilingenjörer på Uppsala universitet och en del doktorandkurser.
– En av drivkrafterna med min undervisning är rekrytera civilingenjörer till VA-branschen och visa hur roligt det är att arbeta med VA-frågor.
Stephans forskning och arbete har involverat honom i många olika sammanhang. Han har till exempel varit verksam i forskningsprogrammet för dricksvatten, DRICKS under åren 2019-2023 och i olika Vinnova-projekt som handlar om digitalisering och användning av sensorer för att nämna en bråkdel av hans arbete. Han konstaterar att han har tre huvudfokusområden kopplat till dricksvatten.
– Jag intresserar mig mycket för frågor som rör dricksvatten och organiskt material, alltså humusämnen, men också PFAS och membranfrågor. Det tycker jag är mina tre riktiga expertområden och tar gärna emot expertfrågor kring.
Just frågor om membranrening är extraintressanta för Stephan. Det kan vara frågor som rör drift av membran, val av teknik för rening av PFAS, olika utmaningar med råvatten och till exempel ökande halter av humus, hur väljer man teknik då? Vad ska man tänka på? Vilken fällningskemikalie ska man välja? Hållbarhetsaspekten, vad är det för fördelar och nackdelar?
– Min framtidsspaning är att det kommer att bli väldigt hett med aktivt kol. Jag har jobbat en hel del med aktivt kol också. Inte bara borttagning av PFAS i råvatten, men också borttagning av läkemedel. Jag tror det kommer att bli en av de stora frågorna framöver. Vad använder vi aktivt kol till? Ska det användas på reningsverken eller på dricksvattenverken och vem ska prioriteras av dessa om det är brist?
– Det är ju det här att göra val, att hitta smarta lösningar, men att försöka ha det hållbart är frågor som jag tycker är roligt. Sen är det ju roligt om man har lite pilotförsök också. Att vara med och titta på olika typer av pilotanläggningar där man försöker ligga steget före och kolla hur skulle vi kunna rusta upp vårt vattenverk framöver, är superintressant.
Just nu är Stephan aktuell i tre olika projekt om PFAS och val av teknik för rening och bland annat hjälper han LBVA i Halmstads och Laholms kommuner, att utvärdera teknikval för kommande PFAS-reningsanläggningar.
Första expertsvaret och fler frågor
VA-guiden hälsar återigen Stephan Köhler från Norconsult varmt välkommen till expertpanelen. Vi uppmanar våra medlemmar att ställa nya frågor till vår senaste expert, använd er av frågeformuläret till medlemstjänsten: Fråga experten
Läs också Stephan Köhler expertsvar på frågan: Tillfällig klorering i dricksvattenberedningen? (Login till VA-guidens medlemssidor för VA-planering krävs).