Svenska Näringsplattformen bjöd tidigare i december in till den årliga plattformsträffen och i samband med träffen fick konferensdeltagarna möjlighet att besöka Sjöstadsverket Water Innovation Center. VA-guiden var på plats och fick en genomgång hur man på anläggningen arbetar för cirkulär vattenhantering och resursutvinning.
Svenska Näringsplattformen bjöd tidigare i december in till den årliga plattformsträffen och i samband med träffen fick konferensdeltagarna möjlighet att besöka Sjöstadsverket Water Innovation Center. VA-guiden var på plats och fick en genomgång hur man på anläggningen arbetar för cirkulär vattenhantering och resursutvinning.
I början av december deltog VA-guiden på Svenska Näringsplattformens konferens med fokus på näringsåterföring från avlopp. Erfarenhetsutbyte, tid för reflektion och samverkan stod i centrum för årets plattformsträff.
På konferensens första dag gavs chansen att besöka Sjöstadsverket Water Innovation Center (SWIC) som förra året förflyttades från Henriksdals reningsverk till Louddens reningsverk. Anläggningen drivs gemensamt av IVL Svenska Miljöinstitutet (IVL) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och där forskning, produktutveckling, visningar och utbildning pågår med fullt pådrag.
Rundturen hölls av pilotanläggningsingenjören Jesper Karlsson och projektledare Mayumi Narongin-Fujikawa från IVL och Mayumi är även koordinator på SWIC. Studiebesöket kantades av flertal piloter och nya lösningar för cirkulär vattenhantering och resursutvinning.
Från Henriksdal till Loudden
IVL har tillsammans med KTH sedan 2008 bedrivit forskningsanläggningen Hammarby Sjöstadsverk inne på Henriksdals reningsverk i Södra Stockholm. Hösten 2022 förflyttades anläggningen från Hammarby sjöstad till stadsdelen Loudden strax öster om Frihamnen i Stockholm.
Loudden är ett före detta kommunalt avloppsreningsverk som var i drift i mer än 50 år och tog då emot avloppsvatten från flera centrala områden i Stockholm. År 2004 lade Stockholm Vatten och Avfall (SVOA) ner verksamheten och flödet av avloppsvatten omkopplades till Henriksdals reningsverk.
Redan under sommaren 2023 installerades pilotanläggningar i den nybyggda processhallen vid Loudden men än idag befinner man sig fortfarande lite i uppstartsfasen. Bland annat ska man placera två rötkammare och en slambehandlingspilot på baksidan av processhallen som idag bara är asfalt.
– Slambehandlingspiloten körde vi även i Hammarby Sjöstadsverket tillsammans med SVOA. Vid Loudden ska piloten istället placeras utanför processbyggnaden och ska förmodligen köras i en container, berättar Mayumi Narongin-Fujikawa.
30 kubikmeter inkommande avloppsvatten per timme
SWIC är en unik pilot- och demonstrationsanläggning även om allt ännu inte är på sin plats. Anläggningen förses med avloppsvatten från närmaste pumpstation precis utanför fastigheten för att på så sätt hitta nya lösningar att åstadkomma cirkulär vattenhantering och resursutvinning. Därmed kan man fånga både dygns- och säsongsvariationer.
– RISE och IVL har utvecklat en metod för att karaktärisera inkommande avloppsvatten till SWIC. Genom att jämföra vanliga parametrar ser vi att inkommande avloppsvatten vid Loudden faktiskt innehåller mindre organisk belastning än i Henriksdal vilket är något vi har behövt justera manuellt, fortsätter Mayumi Narongin-Fujikawa.
Från pumpstationen förses SWIC med ett vattenflöde av en kapacitet upp till 30 kubikmeter per timme. Avloppsvatten används i olika pilotanläggningar och returneras tillbaka till ledningsnätet för att senare behandlas i Stockholm Vattens ordinarie reningsverk.
Från 1400 till 360 kvadratmeter i yta
Flytten från Henriksdal till Loudden innebar såklart utmaningar med att transportera VA-teknik. Det är trots allt en hel del rör, metallbehållare och instrument som både ska förflyttas och hamna på rätt plats i nya anläggningen. Man har även gått från lokaler om 1400 till ynka 360 kvadratmeter vilket i praktiken innebär att det såklart blev ganska svårt att få plats allt i processhallen.
– Vi har behövt korta ner avståndet mellan alla tankar. Vi har också fått bygga ytterligare plattformar så man kan jobba i höjdled. En positiv sak är att all elautomation nu är beläget på högsta punkt vilket såklart gör det helt vattensäkert, berättar Jesper Karlsson.
I processhallen finns två linjer och avloppsvatten allkoleras ut till piloter av olika ändamål beroende på vilket flöde man vill ha. Överallt finns stationära och mobila pilotreaktorer för att återanvända och nyttiggöra renat avloppsvatten. Drivkrafterna är många och man vill gärna åstadkomma mer energi- och resurseffektiv rening, minska utsläppen av växthusgaser och ta tillvara alla värdefulla resurser som finns i avloppsvatten.
En testlinje där man tillsätter pulveriserat aktivt kol
Inne på SWIC håller man på för fullt med att testa, optimera och även stressa processer genom att exempelvis utmana gränser för uppehållstider, avvika från standarder för membranskötseln eller undersöka hur väl processer hanterar kyla.
Ett exempel på en pilot inne på SWIC är Membrane BioReactor-tekniken (MBR) för avloppsvattenrening. Inuti vardera tank finns tre stycken membranmoduler med porstorlek på 0,04 mikrometer, något som uppfyller en effektiv ultrafiltrering av partiklar och partikelbundna föroreningar.
Pilotanläggningen består av två identiska MBR-pilotlinjer, en referenslinje och en testlinje där man tillsätter pulveriserat aktivt kol (PAK). I och med att man tillsätter PAK efter sista bioreaktorn har slammet en mörkare färg jämfört med referenslinjen. Utvärdering visar att PAK-MBR uppnår en bredare reningseffekt, specifikt gällande hormonstörande ämnen mikroplaster, PFOS, bakterier och antibiotikaresistenta bakterier.
Mobila piloter kan transporteras från anläggningen
Utöver de stationära piloterna finns även flertal mobila piloter. Möjligheterna är stora med mobila piloter just eftersom de kan byggas inuti en container som sedan kan transporteras till en kommun som vill nya processer på sitt lokala vatten.
Jesper Karlsson, vår guide, avslutar studiebesöket med att visa upp flera mobila piloter inuti processhallen. Här är några mobila piloter vi fick ta del av under studiebesöket:
The brewing pilot. Ett samarbete mellan IVL, Nya Carnegiebryggeriet och Carlsberg där man tog fram Sveriges första öl bryggt på avloppsvatten.
UV/AOP and disinfection pilot. Användning av UV och väteperoxid för att uppnå oxidation av läkemedelsrester i avloppsvatten.
Hydrogen electrolysis pilot. Möjlighet att utvinna vätgas från olika typer av avloppsloppsvatten med höga ammoniumhalter såsom till exempel rejektvatten från slamavvattning.