Samarbete över nationsgränserna för att minska spridningen av föroreningar från vägar

Den 15-16 oktober samlas branschen i norska Drammen för att diskutera frågor som rör föroreningar från väg till vatten.

Trafikverket och dess norska motsvarighet, Statens vegvesen, har under flera år samarbetet kring utmaningarna med föroreningar från vägar. Ett av myndigheternas gemensamma projekt är en konferens i oktober som syftar till att belysa olika åtgärder för att minska spridningen av vägföroreningar till vattenmiljön.

Den 15–16 oktober står den norska staden Drammen värd för Trafikverket och Statens vegvesens gemensamma konferens, Väg och vattenföroreningar, som handlar om åtgärder för att minska vattenföroreningar till följd av vägprojekt.

– Trafikverket och Statens vegvesen i Norge har under lång tid samarbetat kring frågan om att reducera risken för förorening av vatten, både vid byggnation och drift och underhåll av vägar liksom från trafiken. På det temat arrangerar vi i oktober en konferens om åtgärder för att reducera risker för förorening av vatten som följer av vägtrafik och vägprojekt, säger Björn Sundqvist, nationell samordnare inom vatten på Trafikverket.

Samsyn kring olika åtgärders effektivitet

Konferensen är ett av flera exempel på hur Trafikverket samarbetar över nationsgränserna i frågor om vägprojekt och vattenmiljö. Ett samarbete som är betydelsefullt på flera olika sätt.

– Det underlättar dels att få en samsyn kring själva problembilden, dels förståelse för vissa olikheter mellan olika länder beroende på våra olika förutsättningar. Det leder även till att medel för forskning och innovation kan användas mer effektivt, och att vi inte behöver uppfinna hjulet på varsina håll. Samarbetet främjar även samsyn kring olika åtgärders effektivitet, vilka föroreningar vi bör fokusera på och så vidare. Ja, som du märker kan listan göras lång, säger Björn Sundqvist.

Utöver den stundande konferensen i Drammen har Trafikverket och Statens vegvesen nyligen inlett ett gemensamt forskningsprojekt med fokus på vägavrinning.

– Vi kommer att inom forskningssamarbetet NordFoU undersöka hur olika infiltrationssystem kan användas för att behandla vägavrinning i nordiska förhållanden. Projektet är en spinoff från ett annat europeiskt samarbetsprojekt, Water quality, där målet var att underlätta beslutsfattandet när det gäller att minska påverkan från vägar på vattenförekomster, berättar Björn Sundqvist.

Målet: Förmedla en bred palett av kunskap

Enligt Björn Sundqvist är målet med konferensen i Drammen att ge deltagarna en bred palett av kunskap när det gäller vägprojekt– från planering till byggande och drift och underhåll av vägar.

– Vi kommer bland mycket annat veta mer om länshållningsvatten och kväveproblematik kopplat till sprängning, hur riskanalys genomförs med avseende på risk för förorening av vatten vid utsläpp i samband med trafikolyckor, hur partiklar påverkar lax, olika metoder för rening av vägdagvatten, kunskap om mikroplast och andra föroreningar.

Läs mer om konferensen och anmäl dig på Statens vegvesens webbplats.