Antibiotikasmart Sverige är ett initiativ där vi tillsammans i samhället ska bidra till att antibiotikaanvändningen fortsätter att fungera och därmed räddar liv. Nu finns framtagna kriterier för hur bland annat VA-verksamheter kan arbeta för att bli mer antibiotikasmarta.
Att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem i såväl Sverige som över hela världen. Genom att arbeta för att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens kan man förhoppningsvis ha kvar antibiotikan som verkningsfull medicin när både människor och djur drabbas av svåra bakteriella infektioner. Som ett led i att minska problemen med antibiotikaresistens skapades därför initiativet Antibiotikasmart Sverige, en samverkansmiljö där invånare, kommuner, regioner, näringsliv, akademi och internationella samarbeten ska bidra till arbetet mot antibiotikaresistens. Initiativet etablerades 2019 och finansieras av Vinnova genom programmet Visionsdriven hälsa.
VA-guiden har träffat Elin Kusoffsky och Elin Flodin, båda projektledare på Research Institutes of Sweden (RISE) inom kretsloppsteknik och cirkulära avloppssystem, för att höra om hur VA-sektorn kan bidra med sin del för att motverka spridning av antibiotika och antibiotikaresistenta mikroorganismer i samhälle och miljö.
Kriterierna lanserades våren 2024
Innovationsmiljön Antibiotikasmart Sverige leds av Folkhälsomyndigheten, RISE, Strama och ReAct tillsammans med kommunerna Lund, Nässjö och Tanum och regionerna Stockholm, Gävleborg, Jönköping och Västra Götaland. Initiativet ska genom strukturellt och systematiskt förändringsarbete få verksamheter inom många olika sektorer att förhindra spridningen av resistenta mikroorganismer men även bidra med kunskap kring spridningen av antibiotikasubstanser och antibiotikaresistenta mikroorganismer i miljön.
Sedan 2021 har man inom Antibiotikasmart Sverige arbetat fram ett antal kriterier tillsammans med flera VA-organisationer och experter runt om i landet. Kriterierna för hur VA-verksamheter kan agera för att bli antibiotikasmarta har testats, utvärderats och lanserades i våras.
– Mycket av vårt arbete hittills har varit att försöka förstå på vilka sätt som VA kopplar an till antibiotikaresistens och hur VA-verksamheterna kan bidra till den gemensamma visionen om ett Antibiotikasmart Sverige, berättar Elin Kusoffsky.
VA-sektorn är en aktör av flera som kan bidra för att minska problemen med antibiotikaresistens i samhället.
– Att VA-sektorn har ett systematiskt förbättringsarbete inom antibiotikaområdet är ett viktigt bidrag till helheten om en god och hållbar antibiotikahantering, säger Elin Flodin.
Anmälan är öppen för att diplomeras som Antibiotikasmart
Nu är alltså kriterierna satta och anmälan är öppen för VA-verksamheter. Efter anmälan är det dags för kritieriearbete och vid uppfyllda kriterier kan man ansöka om diplomering.
– Nu har vi landat i fem kriterier vilka vi tror är realistiska för de flesta VA-verksamheter att uppnå, dessutom finns tre bonuskriterier som är helt frivilliga att arbeta med, förklarar Elin Flodin.
Man har siktat på lättillgängliga kriterier för att så många VA-verksamheter som möjligt ska kunna medverka i arbetet. De framtagna kriterierna består av att:
- samverka kommunalt eller regionalt inom Antibiotikasmart Sverige
- mäta utvalda antibiotikasubstanser och indikatorbakterier i utgående vatten från reningsverk
- minska volymen bräddat orenat avloppsvatten
- uppströmsarbete för att minska påverkan från anslutna verksamheter
- bidra till kunskapsuppbyggnad inom området.
Utöver att motverka antibiotikaresistens finns många andra sido- och miljönyttor med flera av kriterierna, något man hoppas att VA-verksamheter kan se vinster i. Förhoppningen är nu att fler VA-verksamheter ansluter sig till initiativet och anmäler sina verksamheter.
– En sådan här stor innovationsmiljö möjliggör för att få både kontakter och hjälp med sina frågor vilket är en enorm styrka, menar Elin Kusoffsky.
Två VA-verksamheter kriteriearbetar just nu
Först ut att anmäla sig som aktiv medlem var Gästrike Vatten. De var tidigare med under pilotperioden och kriteriearbetar nu för fullt mot att bli diplomerade som antibiotikasmarta VA-verksamhet. Nu har även Norrvatten börjat arbeta enligt kriterierna. Elin Flodin tror att det inte är omöjligt att den första VA-verksamheten kan få sitt diplom redan i år eller början av nästa år.
Uppmaningen är att göra det man redan gör fast med antibiotikatänk
Utmaningarna framåt för Antibiotikasmart Sverige är att få fler VA-verksamheter att gå med i initiativet. VA-verksamheterna har redan så många andra frågor att hantera som konkurrerar om resurserna.
– Det är mycket olika arbetsuppgifter som offentliga verksamheter redan idag ska fullfölja och det är ju inte så att resurserna växer i den takt som utmaningarna gör, menar Elin Kusoffsky.
Elin Flodin är både förhoppningsfull och målmedveten då det handlar om att vi en dag ska nå ett antibiotikasmart Sverige. Optimismen har att göra med att VA-verksamheter i princip ska göra det de redan gör, fast med ett litet antibiotikatänk.
– Vi börjar med ett antibiotikasmart Sverige men hoppas på en antibiotikasmart värld! avslutar Elin Flodin.