Varför är det viktigt att ha koll på sin enskilda vattenbrunn?

För många fastighetsägare är en enskild vattenbrunn en ovärderlig källa till rent och friskt dricksvatten. Men för att vattnet ska hålla hög kvalitet och vara säkert att dricka krävs regelbunden kontroll och underhåll. Små dricksvattenanläggningar kan påverkas av både naturliga faktorer och mänskliga aktiviteter, vilket gör det viktigt att ha kunskap om hur man bäst sköter sin brunn.

För att hjälpa dig som brunnsägare, miljöinspektör, VA-rådgivare eller handläggare inom enskilt dricksvatten att säkerställa vattenkvaliteten och förstå de juridiska krav som gäller, anordnar VA-guiden en utbildning den 8–9 oktober. Under dessa två halvdagar får du en omfattande genomgång om små dricksvattenanläggningar, inklusive juridiska frågor, vattenkvalitet och hur klimatförändringar påverkar enskilda vattentäkter. Utbildningen utgår från livsmedelsverkets faktaskrift om dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk som lanserades hösten 2022.

Hälsoskydd – förhindra föroreningar och sjukdomar

En dricksvattenbrunn kan innehålla föroreningar som bakterier, virus och tungmetaller. Vissa föroreningar förekommer naturligt i mark och berggrund och vissa kommer från mänsklig aktivitet eller hushållets ledningar och installationer. Oavsett ursprung kan föroreningarna orsaka både akuta sjukdomar och kroniska hälsoproblem. Flera sjukdomsframkallande ämnen saknar lukt, smak eller färg och kan enbart upptäckas genom labbanalyser. Upplevs en förändring i dricksvattnets kvalitet är det alltid viktigt att utreda orsaken.

Regelbundna vattenprovtagningar – upptäck problem i tid

Vattenprovtagning är ett viktigt verktyg för att kontrollera kvaliteten på dricksvattnet. Genom att regelbundet testa brunnsvattnet går det att upptäcka föroreningar i ett tidigt skede och vidta åtgärder innan de blir ett problem. Exempelvis kan nivåer av mikrobiologiska föroreningar, tungmetaller eller kemiska ämnen gradvis öka utan att det märks. Genom regelbunden provtagning (åtminstone en gång var tredje år eller vid misstanke om problem) blir det lättare att se förändringar och säkerställa att vattnet uppfyller de rekommenderade riktlinjerna för dricksvattenkvalitet.

Underhåll och felsökning – håll brunnen i gott skick

En vattenbrunn behöver regelbundet underhåll för att säkerställa att den fungerar optimalt och levererar vatten av god kvalitet. Detta kan innebära att rensa filter, kontrollera pumpar och ledningar, samt säkerställa att själva brunnens konstruktion är i gott skick. Om brunnen inte underhålls kan det leda till problem som igensättning av filter eller till och med brunnskollaps, vilket kan bli både kostsamt och tidskrävande att åtgärda. Bristfälligt underhåll kan också leda till att föroreningar som annars skulle ha stoppats, når dricksvattnet.

Klimatförändringar och hållbar vattentillgång – anpassning till framtidens utmaningar

Klimatförändringar påverkar tillgången till vatten och kvaliteten i enskilda brunnar på flera sätt. Extrema väderhändelser som torka, kraftiga regn och översvämningar kan förändra grundvattennivåer och förorena vattnet. Under torrperioder kan brunnar sina eller få kraftigt minskad kapacitet, medan stora regnmängder kan orsaka att ytföroreningar tränger ner i brunnsvattnet.

Att regelbundet övervaka vattennivåer och vattenkvalitet är avgörande för att anpassa sig till dessa förändringar. Genom att förstå hur brunnen påverkas av vädret och ha en plan för hur perioder av vattenbrist ska hanteras, går det att säkerställa en långsiktig och hållbar vattentillgång. Åtgärder som att förbättra skyddet kring brunnen, fördjupa brunnen eller installera effektiva pumpsystem kan minska risken för vattenbrist och säkerställa att tillgång till rent vatten även finns i tider av klimatpåfrestningar.

Att ha koll på vattenbrunnen innebär inte bara att skydda den mot akuta klimatförändringar utan även att planera för framtiden och säkerställa att vattnet räcker till i både korta och långa perspektiv.

Juridiskt ansvar – följ lagar och regler för säkert dricksvatten

Som ägare av en enskild brunn finns ett ansvar enligt lag att säkerställa att vattnet är säkert att använda. Det betyder att riktlinjer från Livsmedelsverket och andra myndigheter när det gäller vattenkvalitet och underhåll behöver följas. Regelbunden provtagning och dokumentation av brunnens skick är ett bra sätt att visa att kraven uppfylls.

 

8-9 oktober, Utbildning om små dricksvattenanläggningar – webbutbildning