Det har varit bra grundvattenbildning under det senaste året

barn sitter på marken, det regnar och barnet njuter med armarna utsträckta.

Det hydrologiska året löper från första oktober till sista september. SGU rapporterar att det senaste året varit gynnsamt för grundvattenbildning, tack vare mycket regn och snösmältning under höst, vinter och vår.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, meddelar att det inte varit problem med låga grundvattennivåer under det hydrologiska året oktober 2023-september 2024. Gotland är ett undantag, där är nivåerna i små grundvattenmagasin fortfarande väldigt låga nu i oktober.

– I de stora magasinen är utgångsläget inför hösten och vintern bra – grundvattennivåerna är nära medel i stora delar av landet just nu, säger Michelle Nygren, statsgeolog på SGU.

Redan under hösten 2023 var grundvattennivåerna mycket över de normala från mellersta Sverige och söderut. Under vintern uppmättes rekordhöga nivåer i Götaland och Svealand och perioden höll i sig till i maj.

I maj var det torrt väder vilket gjorde att grundvattennivåerna i små magasin var under det normala i södra Götaland och på Gotland. Sedan kom regnväder i juli som mildrade minskningen.

Läs mer om det gångna hydrogeologiska året och se animationer över grundvattennivåerna på SGUs webbplats.