Samarbete med industrin inför nytt vattenverk i Sandviken

Foto: Den nya lågvattenreservoaren är snart färdig. Bild tagen av Johan Persson, november 2024.

Sandviken Energi Vatten bygger ett nytt ytvattenverk intill det gamla vid Rökebo, strax utanför Sandviken. VA-guiden har besökt byggarbetsplatsen och träffat affärsområdeschef, driftchef och byggledare på plats för att ta reda på hur arbetet går.

I Sandviken pågår ett arbete med byggnation av ett nytt vattenverk vid Rökebo. Det nuvarande vattenverket försörjer stora delar av Sandviken med dricksvatten men har börjat bli till åren och behöver anpassas för att producera dricksvatten enbart av ytvatten från sjön Öjaren. Dagens reningsprocesser är anpassade för att göra dricksvatten både från grundvatten och ytvatten och består bland annat av fällning, filtrering och tillsättning av olika reningskemikalier.

Det nya vattenverket ska stå klart 2028 och är en stor och viktig investering för framtiden. Parallellt under byggnationen ska vattenförsörjningen från nuvarande vattenverk pågå och man lägger mycket tid och resurser på att bibehålla den dagliga driften. VA-guiden har träffat affärsområdeschef Thomas Nyberg och driftchef Viktoria Åkerlöf på Sandviken Energi Vatten samt byggledare Johan Persson från Hifab för att höra lite mer om vad som har gått bra och vilka svårigheter har man hittills haft.

Foto: Johan Persson, byggledare från Hifab, Thomas Nyberg, affärsområdeschef och Viktoria Åkerlöf, driftchef på Sandviken Energi Vatten.

Tidens tand har påverkat vattenverket

Nuvarande vattenverk vid Rökebo fyller snart 80 år. Tillgången till vatten har historiskt sett varit god, däremot har man kontinuerligt haft utmaningar kring kvalitet och säkerhet vid produktion av dricksvatten. Anledningen är främst mangan som löses ut när ytvatten från Öjaren induceras lite för snabbt ner i grundvattnet.

– Vi närmar oss gränsen i befintlig anläggning till de nya kraven i livsmedelsföreskrifterna om mangan. Det är egentligen starten på vårt projekt mot ett nytt vattenverk, berättar affärsområdeschef Thomas Nyberg.

Fram tills beslutet om nytt vattenverk har man kikat på flera olika lösningar. Bland annat tittade man på en eventuell renovering av den föråldrade processutrustningen i vattenverket men man kom ändå fram till att ersätta den gamla utrustningen med modern teknik inte minst för att öka driftsäkerheten och förbättra arbetsmiljön.

– Vi har tittat på allt som finns på vår anläggning och efter många analyser kom vi fram till att det är ett nytt vattenverk som ska byggas. Vi har lärt oss massor på vägen och framåt ska vi vara så kostnadseffektiva som möjligt, lyfter Thomas Nyberg.

Sandviken Energi Vatten är en industriell aktör

I Sandvikens kommun finns en politisk vilja och vision att sikta mot 50 000 invånare. Dessutom finns ett gott klimat i näringslivet med flera stora industrier på plats och som till stor del påverkar kommunalt VA.

– Vi har valt att föra dialog och arbeta tillsammans med industrin i många av våra frågor. Om vi vet hur vattenförbrukningen i en industri kan komma att se ut framöver blir det enklare för oss ur ett dimensioneringsperspektiv för det nya vattenverket, berättar Thomas Nyberg.

Man har alltså valt att samarbeta med industrin eftersom det gynnar det befintliga VA-kollektivet. Industrin nyttjar att det finns god tillgång på dricksvatten.

– Samarbete gör det bättre för oss, för vårt befintliga VA-kollektiv och för industrin på orten. Det är en win-win situation för alla inblandade, fortsätter Thomas Nyberg.

Både lågvattenreservoar och distributionsbyggnad på gång

Innan byggnationen kom igång under våren 2024 har man haft marknadsdialoger och träffat potentiella leverantörer på plats under upphandlingen. Thomas Nyberg berättar också att man, för att veta om man siktar på rätt teknik till den nya anläggningen, valt att börja i labbskala och testkört tekniken över ett års tid.

– Redan nu pågår etapp ett för fullt vid sidan av vårt nuvarande vattenverk. I första etappen ingår den nya lågvattenreservoaren och en ny distributionsbyggnad, säger Thomas Nyberg.

Foto: Bottenplattan för lågvattenreservoaren är nu gjuten och väggarna ska fyllas upp. Taket ska var synligt efter genomförande.

Gjutningen av bottenplattan för lågvattenreservoaren är klar och är i sin helhet 35 meter i diameter och cirka 80 centimeter tjock. När väl lågvattenreservoaren står färdig kommer den att rymma hela 3500 kubikmeter dricksvatten. I distributionsbyggnaden kommer de pumpar som behövs för att pumpa vidare vattnet ut till kunderna att installeras.

– Vi hoppas på tätt hus före nyår med distributionsbyggnaden. Just nu är det väldigt många ställningar ute och vi håller på för fullt med formsättning, armering och betonggjutning, berättar byggledare Johan Persson.

Foto: Ny distributionsbyggnad precis intill nuvarande lågvattenreservoar.
Foto: Här inne distributionsbyggnaden där det är full fart med formsättning, armering och betonggjutning.

Etapp ett klart 2025 och etapp två klart 2028

Under den första etappen kommer man även att koppla bort det grundvatten som man använder idag i vattenförsörjningen och helt gå över till att använda ytvatten från Öjaren. Parallellt med etapp ett som ska vara genomförd 2025 sker en upphandlingsprocess för etapp två där själva vattenverket med ny processdel ska komma på plats.

– Vi har gått ut med anbudsförfrågan för etapp två och det blir kul när vi väl får komma igång med arbetet och ser framemot 2028 då vi hoppas ha ett nytt vattenverk i drift, berättar driftchef Viktoria Åkerlöf.

Det nya vattenverket ska både vara klimatanpassat med egen elproduktion och arbetsmiljön kommer också att förbättras. För kundernas del kommer de att märka en god och stabil dricksvattenkvalitet med det nya verket på plats, då man haft en del kvalitetsutmaningar under många år. Viktoria Åkerlöf berättar att kunder under stora delar av året brukar uppleva att dricksvattnet inte smakar och luktar gott. Det grundar sig i att ytvatten från Öjaren påverkas till stor grad av väder, vind och yttre faktorer än grundvatten.

– Dricksvattenkvalitén kommer upplevas som förbättrad i den nya anläggningen. Det är gynnsamt att ha Öjaren som vattentäkt för vårt dricksvatten eftersom det finns god tillgång till vatten. Vi ser inga kommande risker för vattenbrist under sommartid, säger Viktoria Åkerlöf.

Nuvarande drift av vattenverket innebär mycket handpåläggning

För driftens del kommer ett nytt vattenverk innebära mindre handpåläggning eftersom man idag behöver trimma nuvarande vattenverk efter väder.

– Man ska ha så lite som möjligt att göra för då funkar allt bra, berättar Viktoria Åkerlöf.

Framåt sätt går driften in i en spännande period och Viktoria Åkerlöf är mycket positiv. Man ska bygga en driftorganisation som kan ta emot och drifta det nya vattenverket när väl genomförandet är klart. Dokument så som drift- och underhållsinstruktioner behöver bli rätt från början. Hela tiden har man fokus på samverkan och samordning. Projektet har organisatoriska utmaningar och det finns även många utmaningar kopplat till det fysiska utrymmet då fastigheten är väldigt trång.

– Det är många delar som ska fungera samtidigt. Vi har mycket trafik- och kemikalietransporter in till fastigheten och jämsides ska vi ha en säker vattenförsörjning, lyfter Thomas Nyberg.

Winter is coming

Enligt Johan Persson ligger man helt i fas gällande etapp ett med den planering man har nu. Varannan vecka hålls byggmöte där man går igenom produktion, tidsplan och olika tillbud. Var tredje vecka ses man för att prata hur man löser drift- och byggfrågor tillsammans.

– Jag skulle säga att det har gått väldigt bra än så länge. När vi gräver så pass mycket som vi gör här så har det dock dykt upp lite massor som vi inte såg i projekteringen så som silt och lera och även vattensjuka massor, berättar Johan Persson.

Foto: Utsikt från nuvarande vattenverk över nuvarande lågvattenreservoar, ny distributionsbyggnad och Öjaren.

Hösten börjar lida mot sitt slut och vintern är på ingång och som byggare kan mer kostnader tillkomma. Kallare temperaturer och snö innebär arbete med halkbekämpning, skottning och annan typ av hantering som både kostar pengar och tid. Att täcka över konstruktioner med presenningar och att till exempel tillföra värme för att tina botten av en form innan gjutning kan även bidra till ökade omkostnader.

– Varje dag som det inte är spöregn, storm, orkan eller snö så är byggarna nöjda. Det går bra mycket tyngre när man ska bekämpa naturen, avslutar Johan Persson.