Orkaner, översvämningar och detaljplaner

Orkanen Irma är på väg in mot Florida efter att ha passerat de karibiska öarna och lämnat stor förödelse bakom sig. Samtidigt försöker invånare i Houston, Texas, att återhämta sig efter Stormen Harvey som innebar att 1,2 meter regn föll under enbart ett dygn. Förödande översvämningar följde. Häromdagen skrev DN en intressant artikel om just Houston och olika orsaker till att stormen gav så stora översvämningsproblem som den gjorde. Till skillnad från här i Sverige, där dagvattenhanteringen ska utredas vid exploateringar, saknar Houston helt detaljplaner och staden präglas av hårdgjorda ytor med små möjligheter till infiltration. Exempelvis har våtmarker ersatts av tiotusentals hektar asfalt.

Läs DN:s reportage: Situationen i Houston en tragedi skapad av människan (betallänk)