VA-guidens avloppshjälte 2021

För sitt långsiktiga arbete med små avlopp och kreativa skrivande om avloppsinspektörens vardag tilldelas Andreas Andersson i Alvesta kommun priset som årets avloppshjälte 2021.

Varje år i samband med konferensen Vatten Avlopp Kretslopp delar VA-guiden ut ett pris som vi kallar Årets avloppshjälte. Priset går till en person eller organisation som vi bedömer förtjänar att uppmärksammas för sitt arbete med små avlopp inom den kommun eller organisation som hen verkar inom.

Vi bokade in ett möte med Andreas för ett eftersnack till VAK 2021. Hela samtalet finns här som ett avsnitt av VA-podden. Filmklippet nedan är från avrundningen av samtalet då vi överraskade Andreas med utmärkelsen. Bra att veta apropå de avslutande orden är att Andreas har arbetat med små avlopp i Alvesta sen 2009 och sedan relativt nyss delar han sin arbetstid i Alvesta kommun med Osby kommun.

Björn Eriksson, VA-guiden, intervjuar Andreas Andersson, Alvesta

Andreas leker gärna med ord och bild. Här är två så kallade Storymaps, länkarna öppnas i ny flik om du klickar på bilden.

5 års avloppstankar, tillsyn av små avlopp 2016-2020

Från inventering till aktiv tillsyn.

På sin blogg Utsläppspunkten berättar Andreas bland annat om kommunens arbete med små avlopp. Han är dessutom snabbare än VA-guidens redaktörer på att skriva referat från VAK 2021, dag 1, dag 2. Föga förvånande renderade utmärkelsen ett blogginlägg där Andreas tackar sina kollegor samt blickar bakåt, framåt, inåt och utåt. Tack! från 27/3 2021. I blogginlägget skriver Andreas:

Vad gör jag nu? Om vi ska sätta fokus på mig. Jag ser fram emot att fortsätta driva frågor om små avlopp, vara lyhörd för förändringar och vara redo att anpassa vår tillsyn.


VA-guidens motivering till 2021 års avloppshjälte

Andreas Andersson har under lång tid varit engagerad i de små avloppen i Alvesta kommun. Där har han rott i land tillsyn av små avlopp, sett till att små avlopp hamnat under ordinarie tillsyn på samma självklara sätt som annan miljöfarlig verksamhet och lantbruk samt deltagit i framtagandet av VA-planen. Andreas har ständigt drivit på och följt upp planen för att intentionerna och tidsplanen som sattes från början ska hållas à jour och för att kommunen ska ha en tydlig och relevant plan både internt och externt.

Utöver detta driver Andreas bloggen Utsläppspunkten där han resonerar och upplyser om sitt arbete med små avlopp, blandat med dagliga händelser och senast nytt i Allsvenskan. Sagt om Andreas:

”Med sitt stora tålamod och (lagom) tydliga tillmötesgående är han omtyckt av både fastighetsägare och entreprenörer.”

Slutligen är Andreas en uppskattad kollega som gärna delar med sig av sin erfarenhet både i och utanför Alvesta kommun. Vi är glada att få lyfta fram en välförtjänt person!

Vi hoppas att utmärkelsen 2021 års avloppshjälte ska uppmuntra dig till att fortsatta dela med dig av kunskap och erfarenhet och bidra till bättre små avlopp. Tack för ditt engagemang!


Relaterat

Alvesta tänker stort om små avlopp, 2020

VA-planeringsdokument för Alvesta kommun, revidering 2020