Källsorterat avlopp – en del av H22

VA-guiden var på plats vid den formella invigningen av RecoLab den 16 juni i Helsingborg. Avslutningsvis bilder och kommentarer från City expo H22.

En personlig reseberättelse av Björn Eriksson, redaktör små avlopp.

RecoLab i Helsingborg utvärderar källsorterad teknik med tre rör ut. Gråvatten, svartvatten och matavfall. Anläggningen drog igång under pandemin. Den 16 juni kunde de fira och visa anläggningen med en rejäl invigning under stadsmässan H22. VA-guiden var inbjudna och VD Maja Englund och jag styrde kosan mot Helsingborg.

Det är inte var dag en har lyxen att ta tåget söderut för att lyssna och delta. Vanligtvis innebär mina resor i tjänsten en uppladdning in i det sista, ett arrangemang och sedan jättetrött men nöjd Björn på väg hem.

Redan då vi steg av tåget, under jord, kom en känsla av storstad. Väl ute ligger pampiga byggnader från förr sida vid sida med moderna komplex, turbåtarna och hamnen. Industribyggnader är inte långt borta. I gränderna med gatsten och hotellet utan reception men med den mörka träpanelen som ett par stödstrumpor får jag en känsla av att vara på kontinenten. En duva har byggt bo ovanför dörren till en klubblokal som verkar ligga i träda.

Utöver invigningen av RecoLab och ett par glimtar av expot H22 besöker vi stan för att reka platsen inför VA-guidens årliga konferens Vatten Avlopp Kretslopp (VAK) som går av stapeln i Helsingborg 15-16 mars 2023.

Källsorterat avlopp är ingen ny tanke men de svenska exemplen i större skala lyser med sin frånvaro. Tills nu. RecoLab tar emot avlopp från ca 900 pe (personekvivalenter) och kan öka sin kapacitet till 2000 pe. Det källsorterade avloppsvattnet behandlas och ut kommer säckar med näringsämnen som prima gödning. Det renade avloppsvattnet är tänkt att användas till bevattning men Länsstyrelsen verkar ha fått kalla fötter enligt kommunikatören vid RecoLab Amanda Haux. Det hindrade inte en offentlig invigningsskål i det nanofiltrerade vattnet av kommunalrådet Peter Danielsson (M), Ulf Thysell (VD för NSVA) och den hipp-hippa Johan Wester som höll i taktpinnen under invigningen.

Jag som följt miljödebatter och samtal om hållbar utveckling sedan 1990-talet förundras över hur mycket som har förändrats när det gäller synen på till exempel energi, klimatfrågor och avfall. Synen på avlopp tycks mig dock inte ha hakat på samma utvecklingskurva.

De stora reningsverken har givetvis utvecklats och ca 90 % av befolkningen är anslutna till kommunalt vatten och avlopp. Kanske är det en av anledningarna till att källsorterat avlopp inte bubblat upp till ytan i samtalen om vad en hållbar samhällsutveckling bör innebära. Den som minns parollerna om Kretslopp från tidigt 1990-tal minns också att de väckte känslor av hoppfulla visioner och beslutsam nödvändighet.

I dag har ordet cirkularitet axlat dess gröna mantel. Beslutsam nödvändighet och hoppfulla visioner för cirkulär ekonomi. Även idéer kan återvinnas! Du som vill veta mer om RecoLab gör klokt i att spana in RecoLabs hemsida med en eminent sektion för vanliga frågor och svar.

Helsingborg satsar stort på H22 city expo

Från och med 30 maj till 7 juli visar staden upp exempel och initiativ på temat hållbar utveckling och innovation.

”Vi är alla delaktiga i att skapa trivsamma, hälsosamma städer i samklang med naturen.”

Program och mer info om H22

På tåget hem går mina tankar till Helsingborg. Så vackert där är! Jag travade uppför trapporna till den gamla bastionen Kärnan och blickade ut över staden, sundet och grannlandet så nära. Junikvällens ljumma ljus gjorde såklart sitt bästa.

Det som gjorde mig mest varm om hjärtat från besöket och H22 var att lite här och var få syn på stora och små arrangemang, byggnader, konstverk med mera som alla hade en riktning i linje med mitt eget hjärtas dragningskraft.

Hotellet utan reception och restaurang erbjöd rabatt på ett trevligt fik vid namn Bruket kaffebar, som även har en glassfabrik i lokalen bredvid. Där satt jag med frukostmackan och studerade mina medgäster. En frispråkig sanningssägare från Götet svarade soligt i telefonen. Det visade sig att han tagit sig till Helsingborg för att ta dykarcertifikat. En annan som brukar förorda att gå på djupet, som grämer sig då och då för att inte hinna gå till botten med saker och ting, fick sig en tankeställare.

”Du ska inte ned på botten, vet du. Då ser du ju inget!
Du ska ligga vid ytan. Då ser du allt det vackra!”

En fin inriktning för den som strosar hit och dit bland tillställningar inom ramen för H22.

Mina bilder och kommentarer från City expo H22

Pampigt var ordet. Kärnan – särskilt uppskattat för dig som gillar att gå i trappor.
Runt tornet Kärnan ligger den fina parken Slottshagen. Där det finns musik, servering och barnfamiljer finns även chans att samla in lite näring.

Invigning av RecoLab

Pink-o-maten. Urinoar för både tjejer och killar med nödvändig info om näring i urin. Efterlängtad av många, kanske av olika anledningar.
Illustrativ för den som köar till Pink-o-maten. Toabesök à gödsel à morötter. Noterar att just morötter är poppis slutprodukt i exempel på näring från avlopp går i kretslopp.
Gunnar Thelin vid EkoBalans var precis så glad och uppsluppen som han ser ut på bilden. Här med Maja Englund, VD för VA-guiden. Sist vi sågs var på Vatten Avlopp Kretslopp 2022 då Gunnar mottog Avlopp & Kretsloppspriset. Att Gunnar är extra glad vid invigningen av RecoLab har sin naturliga förklaring. – Det är ju bland annat våra grejer i processen, säger Gunnar och manar folk till att förse sig med ett glas.
”Gänget gänget” och Johan Wester vid RecoLab. En kommunikatör, en driftstekniker och glada utvecklingsingenjörer i överflöd. De fick extra applåder över det prestigefyllda priset Wastewater Project of the Year. ”Once in a lifetime”, tänkte jag liksom.
Mingel med äppelbubbel. Maja diskuterar bland annat utbyggnad av verksamhetsområden för VA med Åsa Peetz vid NSVA (Norra skånes vatten och avlopp). Kommer riksdagen klubba förslagen på justeringar i Lagen om Allmänna Vattentjänster? Kommer det att göra någon skillnad?
Det är ju alltid kul att ta på saker och ting, i synnerhet när en är på studiebesök. Gråvatten + svartvatten + matavfall = struvit (fosfor) + kväve + biogas + vatten. I egenskap av avloppsnörd säkrade jag en brun liten goodiebag.

Några bilder från H22

Det är inte bara fredagen i sig som inger fredagskänsla. Ett par färgglada vimplar får en att höja blicken och le och känna vind i seglen.
– Aha! Vad är detta? Undrar vi nyfiket. Kan det vara ett minireningsverk i hamnen?
Inget minireningsverk men väl en självbevattnande gräsmatta. Jag kan inte riktigt släppa tankarna om avloppsrening. En cylinder med tre fack, rör och bublande vatten. Mina funderingar kretsar kring tanken om ett kompakt reningssteg för små avlopp skulle kunna ha detta bevattningssystem som efterföljande rening. Eller bevattna annat än gräs. Kanske vinbärsbuskar, hallon, äppelträd… eller kanske morötter?
Maja vandrade vidare över den gröna plätten i den annars stenhårda ytan nere vid hamnen. Skeppet Göteborg var på besök medan vi mest hade ögon för hotellet och konferenslokalen med dragningskraft i namnet – Sea U där vi samlas för VAK 2023.
Banana Bay – badplats för före detta torrbollar nära före detta torrdockan i Oceanhamnen.
Ordvitsar och plats för romantik, kommentar nästintill överflödig. Den som är solokvist kan ju alltid sätta sig och begrunda följande palindrom: – Yo banana boy!
H22 lockar folk i hållbarhetssvängen. På väg från mingel möter vi Mats Johansson, utlånad från Ecoloop till WWF, som är något av svensk mästare i att hålla igång samtal som avlopp och kretslopp. Som ni ser blev vi så glada av att ses att vi tog in på hotell för en kopp kaffe och pratade vatten och avlopp (Vad annars?). Jag blev både glad och överraskad när Mats offrade sina bakfickor och annat byxtyg för att sy mig en keps.
Hotellet tar det säkra före det osäkra. Borde det inte räcka med en papperskorg, om ens det? Dock inga förmanande instruktioner om varken handfat eller dusch.
Bejakar min ytlighet. (Obs! Tekanna som drar samt ett glas äppelmust, inget anat) #bruketkaffebar
Vackert och vänligt. Helsingborg och H22 delar med sig av både äpplen och idéer.