AI-system ger smartare övervakning av pumpstationerna i Lilla Edet

Lilla Edets kommun investerar i ny teknik för att framtidssäkra VA-infrastrukturen. Patrik Forsberg är driftchef för kommunens VA. Han berättar om deras erfarenheter från ett projekt där pumpstationer använder en AI som beställer tillsyn och service.

Hur minskar man antalet driftstopp och bräddningar på pumpstationer samtidigt som man håller ned kostnaderna och är snällare mot miljön? Smartare underhåll med hjälp av artificiell intelligens (AI) kan öka möjligheterna för VA-verksamheter att optimera den vardagliga driften. Ett exempel är att få pumpstationerna att på egen hand skapa en arbetsorder och kalla på tillsyn. På så vis kan drifttekniker förhoppningsvis minska besöksfrekvensen eller brandkårsutryckningar när problem redan uppstått för att istället få en varning i ett mycket tidigare skede.

VA-guiden har fått möjligheten att samtala med Patrik Forsberg, driftchef för VA på Lilla Edets kommun, för att höra lite mer om deras satsning på AI-teknik. För deras del har det handlat om automatiska system och hur de kan använda AI inom en rad olika arbetsfält inom VA-enheten.

Tanken om att börja använda AI inför byte av styrsystem

Under hösten 2023 påbörjade den mindre kommunen Lilla Edet pilotprojektet Framtidens infrastruktur. Kombinationen av att VA-verksamheten behövde byta det gamla styrsystemet samt att NIS2-direktivet börjar tillämpas den 18 oktober 2024, insåg Patrik Forsberg vikten av automatisering.

Lilla Edet har inte varit ensamma i projektet. De arbetar i nära samverkan mellan samarbetsparterna ASB VA-automation, Plantvision och Siemens. Projektet pågår fortfarande och under projektets gång har de behövt fundera noggrant kring vad de faktiskt vill och kan åstadkomma samt vilken typ av information de egentligen vill åt.

– Just det vi kikar på inom ramen för projektet är vi lite först på bollen med kan man säga. Det gör att vi inte riktigt alltid vet på rak arm åt vilket håll vägen fram pekar åt, men vi vet att det iallafall borde gå att implementera dessa typer av smarta styrningar, berättar Patrik Forsberg.

Pumpstationerna ska ”sköta sig själva”

Tekniken som kommunen utforskar och testar inom projektet är en säker och lokal IT-infrastruktur som hittills är påkopplad på fem av kommunens tjugo pumpstationer. Fler pumpstationer ska kopplas upp mot automatiseringen, för att mäta strömstyrkor och annat för att hela tiden ha koll på hur pumparna mår.

– Vi har fått bygga upp en stor arkitektur utifrån hur kommunikationen ska fungera eftersom datorerna som sitter på respektive pumpstation skickar vidare information till AI:n.

I praktiken betyder detta att AI:n kan upptäcka och flagga för mönster som pekar på att något i mätningarna hos en pumpstation avviker från den ena veckan till den andra.

– Ju mer data som kommer skickas med tiden, desto mer kommer AI:n att lära sig och ge oss mer träffsäkra varningar innan någonting händer en pumpstation.

Att hinna byta ut delar innan allt havererar

Tack vare varningar kan driftteknikerna på så sätt minska besöksfrekvensen på kommunens pumpstationer och istället invänta larm från AI:n. Förväntningarna på den nya tekniken är främst mindre driftstopp.

– Det behöver inte vara så svårt för oss mindre kommuner att implementera ny teknik, snarare tvärtom eftersom vi oftast har färre anläggningar än vad exempelvis en större kommun kanske har.

Nyttorna med AI:n är många eftersom man sparar mycket tid och resurser. Patrik Forsberg berättar vidare att man sällan både kan få en ekonomisk vinning och en ökad miljönytta men smartare underhåll är kostnadseffektivt och långsiktigt hållbart.

– Dessutom blir den interna upplärningen som kommer med detta projekt även en extrem kompetensutveckling för vår VA-verksamheten och även kommunen i sin helhet.

Projektet större än att enbart koppla pumpstationerna mot AI:n

Men att koppla på kommunens samtliga pumpstationer mot AI:n är inte den enda målsättningen med projektet. VA-verksamheten har stora visioner för framtiden. Parallellt pågår bland annat ett omfattande arbete med att även kunna beräkna inläckage på ledningsnätet och regnflöden genom att koppla AI-modulen mot en väderapp.

– Det minskar risken för bräddningar eftersom vi kommer hinna pumpa ned flödena innan regnet väl kommer och den hydrauliska modellen av ledningsnätet ihop med AI-modulen kommer verkligen förstärka vårt läcksökningsarbete.

Och på frågan vad VA-verksamheten framöver kommer lägga sin tid på när AI:n blivit alltmer implementerad, svarar Patrik Forsberg att man bara kommer att fortsätta utveckla tekniken allt mer så som att implementera flera smarta styrningar i AI-miljön.

– Vi kommer aldrig kunna automatisera bort den mänskliga närvaro som behövs inom verksamheten, men ju bättre styrningar av VA-anläggningarna vi har desto mer tid frigör vi till att kunna lägga på traditionellt underhåll, avslutar Patrik Forsberg.

Om lilla Edets kommun

Kommunens yta: 341,8 km2
Kommunens befolkning: 14 426 personer (2023)
Organisationsform VA: Kommunal förvaltning
Antal anställda på VA-avdelningen: 19 st

Vill du komma i kontakt med Patrik Forsberg?

E-post: [email protected], Telefon: 0520- 42 29 93