Huset som är kopplat till avloppsanläggningen har rivits och verksamhetsutövaren vill bygga ett nytt hus på en annan plats och koppla till avloppsanläggningen. VA-guidens Mathias Hultberg landar i att det kräver en anmälan och tipsar om vilka uppgifter kommunen bör kräva in.
Hej!
Sedan HaV meddelat att de anser att det krävs tillstånd för att ansluta ytterligare en byggnad till en befintlig avloppsanläggning (tror det var i Frågor och svar i december), har vi diskuterat detta en del på avdelningen. HaV menar att det då blir fråga om lokalisering, eftersom det tillkommer en ny tilloppsledning till avloppsanläggningen. Det borde då bli samma resonemang i detta fallet, då huset ska placeras på annan plats. Vi hade gärna sett att liknande ärenden kunde hanteras genom ett anmälningsförfarande, så som du beskriver det Mathias, men HaVs ställningstagande talar väl emot det?
Mvh
Fredrik
Vi har diskuterat vidare och gör fortsatt bedömningen att det bör räcka med en anmälan om det bara handlar om en ändring av ledningsdragningen, dvs att ansluta hus B istället för hus A, och givetvis då under förutsättning att avloppsvattnets mängd och/eller sammansättning inte förändras.
Så här skriver HaV i sin vägledning om prövning:
”Ny ledningsdragning eller att lägga till ett reningssteg, såsom till exempel komplettering av ett minireningsverk med en efterföljande infiltration, innebär också enligt Havs- och vattenmyndighetens tolkning en ändrad lokalisering och är därmed tillståndspliktiga ändringar.
Sammanfattningsvis finns stöd i rättspraxis för att åtgärder där själva avloppsanläggningen ändras i sådana delar som avser funktioner som är viktiga i anläggningen det vill säga tekniken ändras i anläggningen, eller där lokaliseringen av viktiga delar av anläggningen ändras, är att jämställa med inrättande av en anläggning och är därför tillståndspliktiga.”
I vägledningen hänvisar HaV till MÖD, dom M 5369-09. I domskälen står det bland annat: …XX har ändrat sin befintliga avloppsanläggning både vad gäller reningsmetod och utsläppspunkt. Eftersom ändringarna avser de viktigaste funktionerna vid inrättandet av en avloppsanläggning…
Vi har svårt att se att ledningarna skulle vara en så viktig del av anläggningen eller anläggningens funktion att det per automatik skulle krävas ett nytt tillstånd.
Visst kan det finnas fall där den nya ledningen kan komma att läggas väldigt nära en vattentäkt (<10 meter), och att det därigenom kan finnas fog för en mer omfattande prövning. Men i de fallen fångar man ju upp det i anmälan och får göra en bedömning i det enskilda fallet.
Tänk på att det kan vara lämpligt att undersöka avloppets skick då om ett hus brunnit ner kan ha gått ut släckvatten i anläggningen. Kan den blivit överbelastad? Utslagen pga släckvatten? etc et..