Vattenrelaterade poddar för lata dagar

Sommaren är här och många av oss börjar trappa ner eller redan gått på semester. Förhoppningsvis finns en massa härliga dagar att vila upp sig på framöver. Om det under sommarledigheten kommer ett sug att lyssna på nått arbetsrelaterat har vi på VA-guiden tagit fram förlag på poddar med tema vatten att ha i lurarna i hängmattan, på bussen, promenaden eller stranden.

Svenska poddar

VA-podden är vår alldeles egna podcast som vi såklart vill lyfta först. I VA-podden hittar du i dagsläget 38 avsnitt om allt från skyfall, våtmarker, dagvatten, vattentjänstplaner, vattensmarta lösningar, små avlopp mm. En härlig blandning från alla våra ämnesområden, om vi får säga det själva.

SMHI podden är som hörs på namnet en podd av SMHI med 33 avsnitt. I den finns fyra olika poddserier: Fenomenfredag, Vattensnack, Havet i förändring och Klimatforskarna. Vi tycker Vattensnack där Hydrologerna Berit Arheimer och Niclas Hjerdupp tar upp dramatiska vattenhändelser som de varit med om är extra lyssningsvärd.

I PoddPoolen har Havsmiljöinstitutet samlat ett helt gäng poddar, alla relaterade till vatten. Målet är att öka kunskapen och få engagemang för havet. Här hittar du en stor blandning av både svenska och internationella poddar.

Hav och Samhälle tas fram av Centrum för Hav och samhälle på Göteborgs Universitet. Även den har, som du kan ana, ett fokus på havet. Podden har nio avsnitt där forskare och andra personer intervjuas om havsrelaterade frågor.

Vattenpodden VA produceras av HUBER Technology Nordic. Det finns 26 avsnitt med temat ”skitsnack om vatten och avlopp”. Podden har fokus vattenbehandling där John från Zander & Ingeström och Tobbe från HUBER pratar om varför arbete med vatten och avlopp är så spännande och viktigt.

Grundvattenpodden är Svenska Geologiska Föreningens podd som i 49 avsnitt sprider kunskap om grundvattnet ur olika perspektiv. Till podden bjuder de in gäster från branschen som ger sitt perspektiv på olika grundvattenfrågor samt berättar om sina yrken.

ARTpodden tillhör Ekologigruppen där de i 33 avsnitt pratar om arter och samhällsplanering. Flera av de arter som de tar upp befinner sig i olika typer av vatten. Du kan bland annat kunna lyssna på ”Rika kärr och luriga orkidéer” i avsnitt 30, bottefauna i avsnitt 14 och om lax och öring i avsnitt 11 och 10.

Enstaka poddavsnitt om vatten

Det finns flera stora poddar kring tema klimat och samhälle. Där har vi plockat ut avsnitt som vi tror kan vara intressanta ur ett vattenperspektiv:

Internationella poddar

Water Resources har en podcast med tio avsnitt om vatten som resurs globalt.

BBC Radio 4 – Rare Earth Har 12 avsnitt där avsnitten ”How do we get our healthy rivers back?” och ”Can the Oceans Save Us from Climate Change?” har vattentema.

Ett sista tips

Sveriges radio har i bland annat vetenskapsradion och Kaliber en del avsnitt om vatten, är det podd frågar du dig, oklart tycker vi, men värt att tipsa om!

Nu hoppas vi på en fin sommar med lagom mycket sol och regn. Kanske kommer du tillbaka lite visare och lite mer pepp efter att ha lyssnat på en podd eller två.