Utbildning med fullt fokus på grundläggande VA-juridik

Nu är det dags igen för Johanna Lindqvist från Advokatfirman Lindahl, vår uppskattade juridikexpert från medlemstjänsten Fråga experten, att hålla i VA-guidens digitala grundkurs i VA-juridik. Kursen äger rum den 6 november och tar avstamp i lagen om allmänna vattentjänster.

Inför utbildningen den 6 november i grundläggande VA-juridik har vi stämt av med kursledare Johanna Lindqvist om utbildningen och vilka frågor som blivit mer och mer aktuella inom VA-juridiken.

– Vi kommer givetvis gå igenom grunderna i VA-juridiken med en genomgång av vad paragraferna i lagen om allmänna vattentjänster innebär. Alltifrån definitioner av olika begrepp som den allmänna va-anläggningen, tillämpningsområdet och skyldigheten att ordna allmänna vattentjänster till det nya kravet på kommunala vattentjänstplaner och den praktiska tillämpningen med praxis från olika rättsfall. Vi tar även upp VA-juridiska frågor som berör frågor inom miljörätt, plan- och bygglagen och offentlig rätt.

Säkerhets- och sekretessfrågor

– Något som vi märker av är extra mycket just nu är VA-frågor kopplat till säkerhetsfrågor men också frågor om sekretess därför är det extra roligt att min kollega advokat Hanna Lundqvist ska hålla ett föredrag om säkerhetsskydd och sekretess ur ett VA-perspektiv. Hon är specialiserad på offentlig rätt och upphandling här på Lindahls.

Vilka riktar sig utbildningen till?

– Vi riktar oss till alla som behöver veta mer VA-juridikens grundläggande frågor utifrån lagen om allmänna vattentjänster. Det är alltifrån miljöinspektörer, VA-ingenjörer och utredningsingenjörer på VA-bolagen, VA-strateger och samordnare, länsstyrelser, konsulter inom VA som har deltagit på utbildningen tidigare. Mixen av kursdeltagare bidrar till många intressanta frågor och diskussioner som ger en ökad förståelse för de VA-juridiska frågorna i stort.

Läs mer och anmäl dig till utbildningen: Grundkurs i VA-juridik den 6 november