Vem vill du nominera till Avlopp & Kretsloppspriset 2025?

Stefan Blomqvist, tidigare avdelningschef vid Österlen VA, tilldelades 2024 års Avlopp & Kretsloppspris på konferensen Vatten Avlopp Kretslopp.

Varje år delas Avlopp & Kretsloppspriset ut under konferensen Vatten Avlopp Kretslopp. Vi öppnar nu nomineringen till Avlopp & Kretsloppspriset 2025. Nomineringen är öppen till och med 31 december 2024.

Vet du någon eller några som har bidragit till utveckling och innovation inom miljö- och kretsloppsanpassade avloppssystem, eller som har påskyndat deras införande och som du tycker förtjänar att uppmärksammas? Även viktiga insatser på temat vattenbesparing och vattenåtervinning som en del av avloppssystemet kan omfattas av prisets statuter. Vem tycker du ska uppmärksammas likt tidigare tidigare pristagare av priset? Ta chansen och nominera din kandidat till 2025 års pristagare av Avlopp & Kretsloppspriset!

Ärofyllt pris och studieresa som utvecklar

Priset består av ett resestipendium på 25 000 kr, en kretsloppsanpassad toalett i Afrika eller Asien genom organisationen Toaletter utan gränser, Guldkannan Towa samt hedersdiplom. Pristagaren bjuds också in att på nästföljande konferens hålla ett föredrag och presentera erfarenheterna från studieresan och sina tankar om miljö- och kretsloppsanpassning av avloppssystem.

Vet du någon som förtjänar priset? Nominera senast 31 december

Nomineringen ska innehålla:

  1. Namn på kandidat/kandidater
  2. På vilket sätt har den nominerade bidragit till utveckling och nytänkande eller påskyndat införandet av miljö- och kretsloppsanpassade avloppssystem i Norden eller i länder med stort behov av förbättrad sanitet?
  3. Bifoga gärna underlagsmaterial (eller länkar till), till exempel tidningsartiklar, rapporter, intervjuer, referensobjekt eller annat material som styrker motiveringen och ger juryn mer information om kandidaten.

Skicka din nominering till Ebba af Petersens, sekreterare för Avlopp & Kretsloppspriset, [email protected],  tel 018-17 45 44.

Sista dag för nominering är 31 december 2024.

Juryn med bredd och gedigen erfarenhet

De senaste åren har juryn som utser vinnaren bestått av en grupp med sex personer. Ny för i år är Angelika Blom från Avfall Sverige som ersätter Jenny Westin mångårig och uppskattad jurymedlem och tillika agronom och rådgivare på Avfall Sverige.

Juryn till 2025 års Avlopp & Kretsloppspris består av:

  • Håkan Jönsson (ordförande), Professor emeritus i kretsloppsteknik vid SLU, 2008 års pristagare.
  • Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten och arbetar med uppströmsarbete, avlopp och Revaq, är samordnare av EU-frågorna, samt 2012 års pristagare.
  • Louise Boiesen, VA-strateg i Enköpings kommun som fick Avlopp- och Kretsloppspriset 2009
  • Line Strand, agronom och växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Uppsala
  • Kenneth M Persson, professor, avdelningen för Teknisk vattenresurslära, Lunds Universitet
  • Angelika Blom, agronom och rådgivare på Avfall Sverige

Läs mer: Avlopp och Kretsloppspriset