I mars 2025 bjuder VA-guiden in till konferensen Vatten Avlopp Kretslopp. Under konferensen ges goda möjligheter till erfarenhetsutbyte. Hur arbetar andra organisationer till exempel med vattentjänstplaner och behovsbedömningar? Den 12 mars berättar vattenstrateg Helen Nilsson från Falkenbergs kommun om deras arbete med sin GIS-baserade behovsbedömning.
Enligt 6 § lagen om allmänna vattentjänster är kommunen skyldig att ordna vattentjänster i ett större sammanhang om det finns ett behov med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön. Behovsbedömningen för VA som kommunen ska göra, visar på vart det är nödvändigt att ordna en eller flera vattentjänster.
Helen Nilsson, vattenstrateg på Falkenbergs kommun är en av föreläsarna till Vatten Avlopp Kretslopp 2025 på Fyrishov i Uppsala. Den 12 mars föreläser hon under konferensen, Helen kommer bland annat att berätta om flera av de svårigheter de haft kopplat till behovsbedömningen för VA. Falkenbergs kommun står inför en rad olika utmaningar när det handlar om utfallet av behoven med att ordna vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang,
– Vad är styrande ur ett hälso- och miljöskyddsperspektiv, hur ser skillnaderna ut mellan de olika vattentjänsterna samt hur får man till politisk förankring och samverkan? Det är några av de utmaningar som kommunen har gällande behovsbedömningen. På VAK 2025 kommer jag dela med mig av hur vi i Falkenbergs kommun tänker och arbetar kring just dessa utmaningar, berättar Helen Nilsson.
Utmaningar med eftersläpande dagvattensystem och klimateffekter
I en enkät som VA-guiden genomförde tidigare i år om behovsbedömningar var det många VA-verksamheter som upplever att man inte har tillräckligt med underlag för sina behovsbedömningar, Parametrar som omfattar hänsyn till samhälls-, hälso-och miljöfaktorer ska vägas in mot varandra. I Falkenberg är till exempel dagvatten-och klimatfrågor viktiga att lyfta.
– Vi utgår från en GIS-modell och den största utmaningen vad gäller vattentjänster för vår del är en väldigt eftersläpande utbyggnad av kommunens dagvattensystem. Vi upplever också att klimateffekter så som skyfall och havsnivåhöjningar bidrar till ytterligare utmaningar i vårt arbete.
Fler utmaningar med behovsbedömningen
I kommunen finns många fritidshusområden som alltmer övergår till att bli permanentboende. Det resulterar i att kommunen har ett par områden som riskerar att bli § 6-områden enligt LAV. Även markavvattningsföretag med föråldrade stadgar och slumrande styrelser finns utspridda på flera platser.
– Det kan vara rätt utmanande ur perspektiv inom samhällsplaneringen. Själva omprövningen av markavvattningsföretaget kan medföra stora kostnader, å andra sidan kommunen är beroende av markavvattningen. Att anlägga egna system kan även det medföra stora kostnader.
När det gäller utfallet i behovsbedömningen finns svårigheter kopplat till politisk vilja respektive tydlighet i redan antagna styrande kommunala dokument. Ibland är det helt enkelt svårt att nå en förankring hela vägen till politiken.
– I flera fall kan behovet om kommunalt VA vara tydligt för oss tjänstepersoner på kommunen men när det ska beslutas av högsta politiska instans kan andra önskvärda intressen väga tyngre. Det är svårt att få till väldigt specifika beslut på högsta beslutande nivå.
Vattentjänstplanen, en strategi för vattentjänster
I Falkenberg började man med att göra behovsbedömningen och nu pågår arbetet för fullt med att ta fram själva planen. Man tar sikte på en Strategi för vattentjänster som ska innehålla vattentjänstplanen och i och med det tänker man upphäva kommunens befintliga VA-plan. Framöver ska även dagvattenanvisningar och VA-policy uppdateras och fler styrande vattendokument tas fram.
– Kommunen håller även på att ta fram nya styrdokument som ska omfatta skyfallsfrågor som inte täcks av vattentjänstplanen och hur vi kan skapa resiliens kring framtida klimatutmaningar och naturbaserade lösningar för hantering av vatten.
VAK i Uppsala ska bli både djupdykande och nätverkande
Förutom Falkenbergs egna föreläsningsbidrag till erfarenhetsutbyte i konferensen, kommer fokus för Helen Nilssons del vara både vattendjupdykningar och mycket nätverkssnack.
– Jag ser fram emot nätverkande med andra konferensdeltagare som också arbetar inom vattenområdet och på så vi få sjunka riktigt djup i vattenfrågorna under några dagar.