Vad är Nationellt beredskapslaboratorium för vatten och vilka frågor arbetar de med? Maria Hellmér, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, ger bakgrunden till varför verksamheten startades och vilket stöd dricksvattenproducenter kan få av beredskapslaboratoriet.
Nationellt beredskapslaboratorium för vatten – mikrobiologi (NBV-B) bildades 2023.
Bakgrunden är en behovsanalys från 2017 som visade att Sveriges förmåga att analysera mikrobiologiska risker i vatten behövde stärkas. Behovet blev extra tydligt när Folkhälsomyndighetens vattenlaboratorium också lades ned samma år. År 2020 kom regeringsuppdraget att föreslå en ny funktion och tre år senare inleddes alltså NBV:s praktiska arbete med fokus på mikrobiologiska vattenfrågor.
Samarbete mellan tre myndigheter

Maria Hellmér är mikrobiolog vid Livsmedelsverket och ingår i beredskapslaboratoriets verksamhet. Hon berättar om vilka arbetsuppgifter och vilken hjälp man kan få av NBV och deras roll att hålla i den nationella laborationsförmågan för mikrobiologiska vattenanalyser. Beredskapslaboratoriets primära uppgift är att säkerställa den nationella laboratorieförmågan genom rådgivning, analyser och utredning av mikrobiologiska faror i vatten både i normalläge, vid kris och under krig.
Verksamheten är ett samarbete mellan de tre myndigheterna, Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Det laborativa arbetet sker på myndigheternas befintliga laboratorier, både i Uppsala och Umeå och det är omkring 40 personer som arbetar på ett eller annat sätt med Nationellt beredskapslaboratorium för vatten.
– Ingen arbetar heltid då vi är övertygade om att en god beredskap bygger på att ha en bred bas i våra respektive organisationer. Men det finns några medarbetare på varje myndighet som ägnar en stor del av sin arbetstid åt NBV.
Stöd till dricksvattenproducenter
När en fråga kommer in kan den besvaras från en eller flera myndigheter helt beroende på frågans karaktär. Detta då varje enskild myndighet har sina respektive expertområden. Livsmedelsverket som leder arbetet med NBV brukar även samordna de inkommande frågorna. De aktörer som kan vända sig till beredskapslaboratoriet är främst dricksvattenproducenter eller laboratorier som analyserar vatten i dricksvattenkedjan.
– Alla aktörer i dricksvattenkedjan med frågor eller behov av mikrobiologiska vattenanalyser är dock välkomna att höra av sig. Vid icke akuta frågor kan man alltid höra av sig till vår mailadress [email protected] och vid akuta problem med dricksvattnet kontaktas berörda myndigheter precis som vanligt.
Livsmedelsverkets utbrottsjour når man via telefon och för att få stöd och råd vid akuta problem med dricksvattnet kan man kontakta VAKA:s telefon. Alla myndigheter som ingår i NBV kan alltid också nås via TiB, tjänsteman i beredskap.
Många olika analyser är möjliga
Det nationella beredskapslaboratoriet för vatten kan alltså hjälpa till med rådgivning och genomföra olika mikrobiologiska analyser av vatten. Beredskapslaboratoriet genomför dock inte rutinanalyser och tar inte emot prover direkt från privatpersoner. Det är vid en händelse där man misstänker att vattnet blivit kontaminerat som laboratoriet tar emot analyser. Exempel på analyser som NBV kan genomföra är:
- parasitanalyser (t.ex. Cryptosporidium och Giardia)
- virusanalyser (som norovirus och hepatit A)
- bakterieanalyser (exempelvis Campylobacter)
- bredare frågeställningar som okända prover och fekal källspårning
NBV kan även göra andra analyser och vid mycket specifika behov går det också bra att kontakta beredskapslaboratoriet via e-post med en förfrågan.
Fokus på samverkan och struktur i början
NBV bildades som sagt under 2023 och första provet analyserades under 2024. Mycket av det initiala arbetet har handlat om att bygga samarbetet mellan myndigheterna och en organisation som är beredd på olika scenarier.
– Än så länge har vårt största fokus legat på att bygga upp funktionen och utveckla nya bättre metoder. Men vi har bistått med analyser i en utbrottsutredning om harpest, hjälpt till med analyser för att undersöka barriärverkan i en testmiljö för ett nytt vattenverk och svarat på en hel del inkomna frågor.
Fortsättning inom fler områden?
Vi frågar avslutningsvis Maria Hellmér om framtiden för Sveriges nationella beredskapsförmåga inom andra ämnesområden och om det även finns planer på en motsvarande satsning för kemiska analyser.
– Det finns det, under 2025 har Livsmedelsverket fått i uppdrag att påbörja etableringen av NBV-C, ett nationellt beredskapslaboratorium för kemiska dricksvattenanalyser.