Under hösten erbjuder Föreningen Besiktningsmän för utemiljö (BEUM) en ny kurs om kontroll och besiktning av dagvattenanläggningar, framtagen inom det Vinnovafinansierade projektet Samverkan för hållbar dagvatten- och skyfallshantering på kvartersmark (SODA). Kursen ger verktyg att förstå, kontrollera och följa upp funktionaliteten i dessa anläggningar, från projektering till drift och underhåll.
Kursen vänder sig till personer som i sitt yrke kommer i kontakt med projektering, byggnation eller besiktning av dagvattenlösningar. Som deltagare får man teoretisk kunskap och praktiska verktyg för att säkerställa att dagvattenanläggningarna fungerar enligt sin avsedda funktion.
Målet är att bidra till fler funktionella och hållbara dagvattenlösningar i våra städer, som kan möta dagens klimat- och miljöutmaningar.
– Dagvattenlösningar är ofta inbyggda i moderna växtbäddar och markanläggningar. Däremot är har kunskapen om vilka delar och moment som är centrala att kontrollera inte hunnit i kapp. Det hoppas vi rätta till med den nya kursen, säger Anna Svahlstedt, kursledare och certifierad besiktningsman för utemiljö, BEUM.
Kursens innehåll
Kursen består av tre digitala halvdagar – den 19 september, 10 oktober och 17 oktober – samt en fältdag i Göteborg den 21 oktober.
Deltagarna kan förvänta sig inblick i relevanta regelverk som styr dagvattenhantering, kravställningar och dokumentation, funktioner och förväntningar på olika typer av dagvattenanläggningar samt hur man kan kvalitetssäkra både byggnation och skötsel av dessa. Även drift, underhåll och klimatpåverkan tas upp, liksom statuskontroller och garantibesiktning.
Fältdagen bjuder i sin tur på platsbesök vid olika typer av anläggningar i Göteborg, där man får lära sig hur granskningen går till i praktiken.
Föreläsare
Förutom Anna Svahlstedt, föreläser även VA-guidens redaktör Rasmus Elleby tillsammans med ett antal experter inom dagvattenhantering, landskapsarkitektur och besiktning. Övriga föreläsare är Anna Pettersson Skog, RISE, Godeke-Tobias Blecken, Luleå tekniska universitet, Kerstin Teutsch, BEUM, samt Pia Glauman, Glauman Landskap AB.
Under fältdagen medverkar även representanter från Bostads AB Poseidon, som öppnar upp sina anläggningar för studiebesök.
Praktisk information
Priset för hela kursen inklusive fältdag är 13 000 kr exklusive moms. Om man endast vill delta i de digitala delarna är avgiften 10 000 kr exkl. moms. Det är fri anmälan till de digitala delarna, men platserna till fältdagen i Göteborg är begränsade till 20 personer, först till kvarn gäller.
Sista dag för anmälan är den 20 augusti, läs mer om kursen och hur du anmäler dig här.