Vattenrelaterade poddar för lata dagar

Sommaren är här och många av oss börjar trappa ner eller redan gått på semester. Förhoppningsvis har finns en massa härliga dagar att vila upp sig på. Om det under sommarledigheten kommer ett sug att lyssna på nått arbetsrelaterat har vi på VA-guiden tagit fram förlag på poddar att lyssna på i hängmattan, på bussen eller på stranden.

Svenska poddar

VA-podden är vår alldeles egna podcast som vi så klart vill lyfta först. I VA-podden hittar du i dagsläget 38 avsnitt om allt från skyfall, våtmarker, dagvatten, vattentjänstplaner, vattensmarta lösningar, små avlopp mm. En härlig blandning från alla våra ämnesområden, om vi får säga det själva.

Vattensnack är en podd av SMHI med 21 avsnitt där hydrologerna Berit Arheimer och Niclas Hjerdupp tar upp hydrologiska händelser. SMHI har även SMHI podden om ”väder, vatten och klimat”

I PoddPoolen har Havsmiljöinstitutets samlat ett helt gäng poddar, alla relaterade till vatten. Här hittar du en blandning av både svenska och internationell poddar.

Hav och Samhälle tas fram av Centrum för Hav och samhälle på Göteborgs Universitet. Podden har nio avsnitt om havsrelaterade frågor. Bland annat om plast, hur alger renar vatten och fritidsbåtar och miljö.

Vattenpodden produceras av HUBER. Det finns 26 avsnitt med temat ” skitsnack om vatten och avlopp”. Podden har fokus vattenbehandling där John och Tobbe från HUBER pratar om varför arbete med vatten och avlopp är så spännande.

Grundvattenpodden är Svenska Geologiska Föreningens som i 49 avsnitt sprider kunskap om grundvattnet olika perspektiv.

ARTpodden tillhör Ekologigruppen där de i 33 avsnitt pratar om arter och samhällsplanering. De tar bland annat upp arter i kärr och våtmarker samt pratar om bottenfauna, lax och öring.

Enstaka poddavsnitt om vatten

Internationella poddar

Water Resources har en podcast med tio avsnitt om vatten som resurs globalt.

BBC Radio 4 – Rare Earth Har 12 avsnitt där avsnitten ”How do we get our healthy rivers back?” och ”Can the Oceans Save Us from Climate Change?” har vattentema.

Sveriges radio har i bland annat vetenskapsradion och Kaliber en del avsnitt om vatten, är det podd frågar du dig! Oklart tycker vi, men värt att tippsa om!