I ett pågående projekt med stöd från Svenska Institutet arbetar flera aktörer för bättre avloppslösningar i floden Wislas avrinningsområde. Volodymyr Chernyukh på Lvivvodokanal och Ebba af Petersens från WRS berättar att man tar fram förslag på hållbara avloppssystem i regionen som idag helt eller delvis saknar avloppslösningar.
I Sverige har kommunerna ansvaret för avloppsrening när detta av hälso- eller miljöskäl måste lösas i ett större sammanhang. Utanför det kommunala verksamhetsområdet ansvarar fastighetsägarna själva för sin avloppshantering. Men hur ser avloppssituationen ut för byar på landsbygden i andra länder än i Sverige?
Blickar man utåt i Europa och hur andra har det med mindre avloppslösningar, är det inte alls givet att funktionen är lika säkrad som i Sverige. Ett exempel är Lvivregionen i västra Ukraina, där man till viss del använder slamavskiljare eller uppsamlingsbrunn utan efterföljande rening, som ett sätt att göra sig av med avloppsvatten. Ibland saknas anläggningar helt och avloppsvatten släpps ut orenat i vattendragen. Samtidigt finns inom avrinningsområdet en stor påverkan från industrier, elproduktion, jord- och skogsbruk samt deponier som alla bidrar till försämrad vattenkvalitet. Mot denna bakgrund finansierar Svenska Institutet projektet Introducing sustainable sanitation systems in rural Lviv municipality, Ukraine om under 2025 ska titta närmare på hur regionen kan skala upp och få till småskaliga avloppsanläggningar för att i slutändan minska belastningen på floden Wisla och Östersjön.
Till viss del eller helt avsaknad av avloppslösningar

Den ryska invasionen i Ukraina som inleddes under 2022 försvårar utan tvekan upprätthållandet av kritisk infrastruktur i landet. Kriget har förstört många viktiga delar av landets infrastruktur, för att inte tala om VA-anläggningar vilket resulterat i att människor inte haft tillgång till värme, el, vatten och sanitet under längre perioder.
Samtidigt är Ukraina än så länge inte en del av Europeiska unionen vilket innebär att man inte heller behöver uppfylla EU-lagstiftning kring till exempel vatten- och avloppsförsörjning. Tittar man närmare på hur avloppsvattenrening ser ut i Ukraina, är det främst i större städer som centraliserade avloppsreningsverk finns. Däremot finns begränsat med eller inga anläggningar alls på landsbygden.
Snabbt efter invasionen, ansökte Ukraina om EU-medlemskap. Sommaren 2022 ställde sig Kommissionen och samtliga medlemsländer inom EU bakom beslutet att ge Ukraina status som kandidatland. För att Ukraina ska uppfylla de krav som ställs som medlemsland, behöver man göra flera olika anpassningar i egen lagstiftning, inte minst gällande vatten- och avloppsfrågor eftersom många EU-direktiv är kopplade till båda delarna.
Nya avloppslösningar som en del i vägen mot förbättrad vattenkvalitet
Projektet SSSforUkraine samlar flera aktörer i ett försök att förbättra vattenkvalitén inom avrinningsområdet för Wisla floden. Volodymyr Chernyukh, chef för miljökontrollavdelningen på VA-bolaget i Lviv, Lvivvodokanal, och Ebba af Petersens, miljökonsult på WRS, är båda med i projektet.

– WRS tillsammans med Lviv City Institute och miljöorganisationerna Zero Waste Lviv, Polish Ecological Club och Coalition Clean Baltic är genomförare av projektet. Vattenkvalitén måste förbättras och ett sätt att vända den negativa trenden är att införa hållbara avloppssystem, berättar Ebba af Petersens.
Under 2025 ska man titta närmare på vilka tänkbara avloppslösningar som kan passa för byar på landsbygden inom Lvivregionen i Ukraina men även i Polen och Sverige. Att förbättra avloppssituationen inom avrinningsområdet är bara en del i vattenvårdsarbetet. Man behöver också sätta in åtgärder för att till exempel minska spridning av föroreningar, bevara och återställa vattenförekomster samt hantera dagvatten.
– Processen mot bättre vattenkvalitet är påbörjad men att införa mindre avloppsanläggningar eller till och med decentraliserad avloppshantering till landsbygdssamhällen kommer ta lång tid. Vi hoppas på att få bra stöd i denna fråga av våra europeiska kollegor och även från vår regering, säger Volodymyr Chernyukh
Framtiden är förhoppningsvis god med fler avloppslösningar på plats

Utmaningarna gällande vattenkvalitén inom avrinningsområdet är många men enligt Volodymyr Chernyuk är kanske den mest utmanande uppgiften ändå att stoppa avloppsutsläppen, både från medborgare men även från företag och industrier. Man behöver bland annat utveckla ett statligt stödprogram för hushåll som vill installera enskilda avlopp, exempelvis slamavskiljare och infiltration.
– Vi måste främja och arbeta för förändringar i nuvarande lagstiftning för att på så vis kontrollera avloppsutsläpp från hushållen i områden som saknar lokala avloppsreningsverk, berättar Volodymyr Chernyukh.
Avslutningsvis är Volodymyr Chernyukh ändå förhoppningsfull om framtiden, gällande nya avloppslösningar och kring den rådande krigssituationen.
– Genom hårt arbete och entusiasm kommer vi steg för steg kunna implementera de bästa metoderna för rening av avloppsvatten, både i större städer som tagit mer stryk av krigets gång men även i de mest avlägsna landsbygdsområdena, avslutar Volodymyr Chernyukh.