Konferens, projekt och nyheter om rening av läkemedel

Rening av läkemedel är ett aktuellt ämne och årets tema för Svenskt Vattens nationella konferensen Avlopp & Miljö, NAM 2018 är rening av läkemedel och mikroföroreningar. Konferensen genomförs i Linköping 21 jan-1 feb 2018.

Mikroföreningar från små avlopp har även varit temat för Redmic, ett samarbetsprojekt mellan Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Uppsala universitet som har finansierats av Formas och pågått 2013-2017. Projektet hade sitt slutseminarium den 6:e december 2017 och filmade presentationer från dagen finns här.

Fler nyhet på samma tema
Apoteket AB har lanserat en ny produkt, Pcure home, ett enzymblock som sätts på insidan av toaletten och som sägs rena toalettvattnet från läkemedelsrester. LäkemedelsVärlden skriver att det finns frågetecken kring produkten och att det inte har presenterat några resultat för produkten. Läs artikel på LäkemedelsVärlden.

Danska forskare har undersökt hur hanfiskar påverkas av det kvinnliga könshoronet östrogen som når vattnet via enskilda avlopp. Läs nyheten på SR Vetenskapsradion.