Köpenhamn satsar 60 miljoner på skyfallshantering

Projektpengarna ska gå till utredningar av 156 skyfallsprojekt som ska säkra Köpenhamn mot framtidens ökande regnmängder.

Köpenhamns kommun planerar att under de kommande 20 åren genomföra 300 projekt som syftar till att skyfallssäkra staden enligt nyhetssidan tv2/lorry.dk (14/12). Stadens skyfallshantering ska inte bara säkra stadens källare från översvämningar utan även se till att regnvattnet kan användas till att bevattna stadens grönska.

Just nu pågår planering av stadens vägar för att kunna avleda vatten samtidigt som att parker byggs om för att kunna samla upp och fördröja stora mängder nederbörd. Det pågår även byggnation av sju stora underjordiska skyfallsledningar med utlopp i havet på platser där det inte är möjligt att ytledes leda bort vatten.

I stadsdelen Frederiksberg pågår just nu ett sådant underjordiskt skyfallsprojekt som ska vara klart i slutet av 2019. Via länken kan du se ett inslag där invånare i stadsdelen bjöds in för att besöka anläggningen.

Läs mer: Tv2/lorry: ”København afsætter 60 millioner til sikring mod oversvømmelser”.


Mer inom samma ämne: 

Köpenhamns klimatanpassningsplan
– Klimatsäkring av Köpenhamn
– Grön infrastruktur och klimatanpassning