Mätning av mikroplaster från konstgräs

I Kalmar har undersökningar av spridningsvägar av mikroplast från en konstgräsplan genomförts under ett års tid. Den potentiella årliga spridningen visade sig vara 52,3 kg, där nästan all mikroplast kunde hindras från att nå miljön med rätt åtgärder. Resultaten presenteras i sin helhet under en förmiddagskonferens den 25 oktober.

Konferensen anordnas av Konstgräsfakta, en samverkan mellan konstgräsleverantörer, kommuner och fotbollsklubbar. Syftet är att samla, utveckla och sprida kunskap om konstgräs vad gäller miljöpåverkan, ekonomi och spelkvalitet.

Från konferensinbjudan:

[…] ”I september 2018 installerades en ny konstgräsplan på Bergaviks IP i Kalmar kommun och i samband med det startades en vetenskaplig studie med fokus på mikroplaster. Syftet med projektet var att verifiera att konstgräsplaner som byggs, enligt Svenska fotbollförbundets rekommendationer, säkerställer att gummigranulaten stannar på konstgräsplanen.

Detta är den första svenska studien som har mätt hur mycket mikroplaster som sprids från en konstgräsplan om den byggs och sköts i enlighet med Svenska fotbollsförbundets rekommendationer. På seminariet presenteras hur mätningarna utfördes och de slutgiltiga resultaten. Siffror i tidigare studier har byggt på antaganden.

Program startar fredag 25 oktober klockan 10:00:

  • Svenska Fotbollförbundet, Svensk Däckåtervinning och Ragn-Sells Däckåtervinning AB berättar om bakgrunden till projektet
  • Sara Gripstrand, strateg för ekologisk hållbarhet och Per-Ola Johansson, chef verksamhetsområde Idrott, bad och friluftsliv, Kalmar kommun berättar om hur planen är byggd och hur den underhålls.
  • Fredrick Regnell projektledare, Ecoloop berättar om projektupplägget, genomförande, provtagning och resultat.” […]

Konferensen är kostnadsfri och det går att delta via videolänk om du inte har möjlighet att vara med på plats. Läs mer på konstgräsfakta.se


Relaterat

Sockerrör utvärderas som ersättning för gummigranulat
Mikroplaster i miljön år 2019
Mikroplaster från konstgräsplaner. Exjobb KTH 2017