Världstoalettdagen 2019 uppmärksammas på olika sätt

Idag den 19 november uppmärksammar vi FN:s internationella World Toilet Day eller Världstoalettdagen som den också kallas här i Sverige. Världstoalettdagen är till för att inspirera, synliggöra och i förlängningen få till stånd åtgärder för att möta den globala sanitetskrisen. En tredjedel av jordens befolkning saknar idag tillgång till toalett.

Här får du ett litet axplock hur olika aktörer valt att uppmärksamma Världstoalettdagen:

Water Aid släpper en ny rapport som bel­yser san­itet­sar­betares sit­u­a­tion lagom till Världstoalettdagen och konstaterar att trots att tillgång till sanitet är en mänsklig rättighet lever idag två miljarder människor i världen utan tillgång till en toalett.

NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) uppmanar alla att bara spola ned kiss, bajs och toapapper i toan. Annat avfall ska i soptunnan eller till återvinningen.

VAKIN tipsar precis som NSVA att endast spola ned kiss, bajs och toapapper i toaletten och om man kan firar även Världstoalettdagen på Rådhustorget i Umeå, läs mer.

Håbo kommun uppmärksammar Världstoalettdagen i Bålsta Centrum, kl 13.00-16.30.

Borlänge Energi ger tips på till skolklasser hur man kan uppmärksamma Världstoalettdagen, både med aktiviteter och film.

MIVA (Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB) firar Världstoalettdagen på Stora Torget i Örnsköldsvik kl 11-13 och ger dig tips att bättra på ditt avloppsvett!

Trollhättan Energi AB uppmärksammar Världstoalettdagen och ger fikatips dagen till ära.

Toaletter utan gränser kan du alltid bidra och medfinansiera till toaletter i olika utvecklingsländer där behoven är stora.

Passa på och ge dig ut och uppmärksamma Världstoalettdagen och hitta ett lokalt initiativ som passar dig!