VA-guiden var på plats vid den formella invigningen av RecoLab den 16 juni i Helsingborg. Avslutningsvis bilder och kommentarer från City expo H22.
En personlig reseberättelse av Björn Eriksson, redaktör små avlopp.
RecoLab i Helsingborg utvärderar källsorterad teknik med tre rör ut. Gråvatten, svartvatten och matavfall. Anläggningen drog igång under pandemin. Den 16 juni kunde de fira och visa anläggningen med en rejäl invigning under stadsmässan H22. VA-guiden var inbjudna och VD Maja Englund och jag styrde kosan mot Helsingborg.
Det är inte var dag en har lyxen att ta tåget söderut för att lyssna och delta. Vanligtvis innebär mina resor i tjänsten en uppladdning in i det sista, ett arrangemang och sedan jättetrött men nöjd Björn på väg hem.
Redan då vi steg av tåget, under jord, kom en känsla av storstad. Väl ute ligger pampiga byggnader från förr sida vid sida med moderna komplex, turbåtarna och hamnen. Industribyggnader är inte långt borta. I gränderna med gatsten och hotellet utan reception men med den mörka träpanelen som ett par stödstrumpor får jag en känsla av att vara på kontinenten. En duva har byggt bo ovanför dörren till en klubblokal som verkar ligga i träda.
Utöver invigningen av RecoLab och ett par glimtar av expot H22 besöker vi stan för att reka platsen inför VA-guidens årliga konferens Vatten Avlopp Kretslopp (VAK) som går av stapeln i Helsingborg 15-16 mars 2023.
Källsorterat avlopp är ingen ny tanke men de svenska exemplen i större skala lyser med sin frånvaro. Tills nu. RecoLab tar emot avlopp från ca 900 pe (personekvivalenter) och kan öka sin kapacitet till 2000 pe. Det källsorterade avloppsvattnet behandlas och ut kommer säckar med näringsämnen som prima gödning. Det renade avloppsvattnet är tänkt att användas till bevattning men Länsstyrelsen verkar ha fått kalla fötter enligt kommunikatören vid RecoLab Amanda Haux. Det hindrade inte en offentlig invigningsskål i det nanofiltrerade vattnet av kommunalrådet Peter Danielsson (M), Ulf Thysell (VD för NSVA) och den hipp-hippa Johan Wester som höll i taktpinnen under invigningen.
Jag som följt miljödebatter och samtal om hållbar utveckling sedan 1990-talet förundras över hur mycket som har förändrats när det gäller synen på till exempel energi, klimatfrågor och avfall. Synen på avlopp tycks mig dock inte ha hakat på samma utvecklingskurva.
De stora reningsverken har givetvis utvecklats och ca 90 % av befolkningen är anslutna till kommunalt vatten och avlopp. Kanske är det en av anledningarna till att källsorterat avlopp inte bubblat upp till ytan i samtalen om vad en hållbar samhällsutveckling bör innebära. Den som minns parollerna om Kretslopp från tidigt 1990-tal minns också att de väckte känslor av hoppfulla visioner och beslutsam nödvändighet.
I dag har ordet cirkularitet axlat dess gröna mantel. Beslutsam nödvändighet och hoppfulla visioner för cirkulär ekonomi. Även idéer kan återvinnas! Du som vill veta mer om RecoLab gör klokt i att spana in RecoLabs hemsida med en eminent sektion för vanliga frågor och svar.
Helsingborg satsar stort på H22 city expo
Från och med 30 maj till 7 juli visar staden upp exempel och initiativ på temat hållbar utveckling och innovation.
”Vi är alla delaktiga i att skapa trivsamma, hälsosamma städer i samklang med naturen.”
På tåget hem går mina tankar till Helsingborg. Så vackert där är! Jag travade uppför trapporna till den gamla bastionen Kärnan och blickade ut över staden, sundet och grannlandet så nära. Junikvällens ljumma ljus gjorde såklart sitt bästa.
Det som gjorde mig mest varm om hjärtat från besöket och H22 var att lite här och var få syn på stora och små arrangemang, byggnader, konstverk med mera som alla hade en riktning i linje med mitt eget hjärtas dragningskraft.
Hotellet utan reception och restaurang erbjöd rabatt på ett trevligt fik vid namn Bruket kaffebar, som även har en glassfabrik i lokalen bredvid. Där satt jag med frukostmackan och studerade mina medgäster. En frispråkig sanningssägare från Götet svarade soligt i telefonen. Det visade sig att han tagit sig till Helsingborg för att ta dykarcertifikat. En annan som brukar förorda att gå på djupet, som grämer sig då och då för att inte hinna gå till botten med saker och ting, fick sig en tankeställare.
”Du ska inte ned på botten, vet du. Då ser du ju inget!
Du ska ligga vid ytan. Då ser du allt det vackra!”
En fin inriktning för den som strosar hit och dit bland tillställningar inom ramen för H22.