U-formade luftningsrör – funkar syresättningen då?

Peter Nilsson svarar att det bör komma tillräckligt med luft även med en 180-graders böj på luftningsrören under marken. Däremot är det lite sämre för luftningen med geodukens placering i detta fall.

Hej! Vill du läsa hela artikeln?

Denna artikel är en del av innehållet på Små avlopp som är en tjänst från VA-guiden. Som medlem i våra guider så får du tillgång till oberoende, heltäckande och tillförlitlig information. Du håller dig uppdaterad, ökar din kunskap och du får ta del av andras erfarenheter och dokument.

2 kommentarer

  1. Hej! Det bör inte spela någon roll om det täta luftningsröret placeras ovan eller under duken eftersom det är tätt. Spridningsledningen däremot måste ligga under duken (som på bilden).

    Mvh
    Magnus Larsson
    Miljöskyddsinspektör
    Söderköping/Valdemarsvik

  2. Hej! Såhär förtydligar Peter:
    Min tanke med det svaret jag gav var att rören ovan mark-duken skulle vara luftningsrör för luftning av ytan. I så fall kan det bli en sekundär hinna typ enkel biohud på mark-duken som kan hindra luften att komma från rören ovan duken och ner till spridningslagret och till infiltrationsytan där det ska göra nytta.

    Men om nu rören ovan duken är avsiktligt täta och bara ska vara transportledningar av luft ner till spridarrören (som de är anslutna till?) som då ligger i makadammen, ja då spelar det ingen roll hur rören ligger.

    Ber om ursäkt om jag varit luddig, men det är inte alltid lätt att förstå ritningar o foto. Alltid enklare o säkrare att se saker i verkligheten, dvs i fält. Hoppas svaret är begripligt!!

    /Jag lägger in förtydligandet i svaret också, Mvh Katarina Knutsson, VA-guiden