Annafia Jansson är årets VA-hjälte 2023

Annafia Jansson från länsstyrelsen i Dalarna är den glada vinnaren av årets VA-hjältepris 2023.

Priset som Årets VA-hjälte går till Annafia Jansson för hennes idoga arbete med VA-frågor tidigare på Falu kommun och nu länsstyrelsen i Dalarna. Annafia har generöst delat med sig av sin kompetens, engagemang och omtänksamhet som en sann VA-hjälte gör.

Annafia Jansson från länsstyrelsen i Dalarna är utsedd till årets VA-hjälte 2023. Priset delades ut med pompa och ståt under konferensmiddagen för Vatten Avlopp Kretslopp 2023 i Helsingborg till en glad pristagare.

– Jag är smickrad! Jag har ju gått från att jobba i kommun med små avlopp och VA till att jobba på länsstyrelsen. När jag blev erbjuden tjänsten på länsstyrelsen sa jag att jag måste fundera lite…svaret jag kom fram till var att jag bara var intresserad om jag fick behålla avloppen. Det känns nu väldigt kul att få utmärkelsen VA-hjälte och få en alldeles egen guldtoalett!

En sann hjälte med kompetens, engagemang och omtänksamhet

VA-guidens hjältepris kom till för att uppmuntra och lyfta fram personer eller organisationer för sitt idoga arbete med vatten- och avloppsfrågor i olika sammanhang. Pristagarna är kanske inte alltid de som syns mest men som oförtrutet har jobbat på med sina frågor och alltid har haft en hjälpande och stöttande hand till andra precis som årets pristagare. Vi vill därför uppmärksamma Annafia som den kompetenta, konstruktiva och omtänksamma kollegan med mycket stort engagemang som alltid tar sig tid för andra och samtidigt är drivande för att få till länsträffar för erfarenhetsutbyte.

Annafia har en bakgrund med avloppsfrågor från sin tid som miljöinspektör bland annat i Falu kommun under drygt 10 år där hon bidrog till att utveckla arbetet och arbetsgruppen för små avlopp. Sedan 2020 arbetar Annafia på länsstyrelsen Dalarna som miljöhandläggare och med tillsynsvägledning för frågor kring små avlopp och VA-planering.

Hedersdiplom och guldtoalett

Det är för åttonde gången i ordningen i som VA-guiden delar ut hjältepriset i samband med att Vatten Avlopp Kretslopp genomförs. Priset består av ett hedersdiplom och en guldtoalett. Nytt för i år är dock namnbytet från avloppshjälte och dagvattenhjälte till ett gemensamt pris, Årets VA-hjälte.

VA-guidens motivering till 2023 års VA-hjälte:

Er uppmärksamhet om jag får be
Låt mig berätta om VA-hjälten 2023

Denna någon är ofta go´och glad
ute på vischan som i sin residensstad

Ett stort hjärta och leende smil
Att hugga i, hjälpa till, är hennes stil

Hon lever sig in i handläggarens roll,
på VA-planering och små avlopp har hon ypperlig koll

Att utveckla avloppstillsynen är en merit
Hon fixar stöttande träffar med tydlig flit

Kort sagt en engagerad själ
Kunnig och konkret som vill andra väl

Nu är det dags för oss alla att skria
Du är en hjälte, Annafia!!!

Vi på VA-guiden är glada att få lyfta fram en välförtjänt person och säger grattis till Annafia Jansson, vinnare av 2023 års VA-hjältepris!