Ska vi alltid förbjuda utsläpp från enskilda avlopp som saknar tillstånd?

Vitt hus på landet med gröna åkrar och träd runt om
Miljöjurist Jonas Christensen svarar på en följdfråga på ett tidigare svar. Frågeställaren undrar om det verkligen är så att enskilda avlopp utan tillstånd alltid kan förbjudas. Jonas står fast vid sin ståndpunkt att myndigheten behöver tvinga fram ett tillstånd genom att förbjuda anläggningen och han fördjupar sin förklaring kring det.

Hej! Vill du läsa hela artikeln?

Denna artikel är en del av innehållet på Små avlopp som är en tjänst från VA-guiden. Som medlem i våra guider så får du tillgång till oberoende, heltäckande och tillförlitlig information. Du håller dig uppdaterad, ökar din kunskap och du får ta del av andras erfarenheter och dokument.

1 kommentar

  1. Hej!
    Jag och en kollega blev förvånade över det här. Så satt vi och kollade och i slutet av 29 kap 4§ MB står det att ”Ansvar ska inte dömas ut enligt denna paragraf, om ansvar för gärningen kan dömas ut enligt 1 § eller om gärningen omfattas av en föreskrift som regeringen har meddelat med stöd av 30 kap. 1 § om skyldighet att betala miljösanktionsavgift.”

    Det innebär väl ändå att vi inte ska åtalsanmäla någon som inrättat ett enskilt avlopp utan tillstånd? Spelar det någon roll i så fall om MSA är preskriberat?
    Fast å andra sidan står det om MSA i 30 kap 2 § att man inte måste ta ut sanktioner om det vore oskäligt eftersom överträdelsen lett till straff enligt 29 kap. Så hur ska man i så fall tänka?