VA-podden #37 – Erik Winnfors Wannberg om Sundsvalls VA-historia

I detta avsnitt av VA-podden pratar vi med Erik Winnfors Wannberg som är Chefredaktör på VA-tidskriften Cirkulation. Han berättar om Sundsvall VA historia och utgår från boken ”Sundsvall Vattenstaden”. Detta avsnitt är lite speciellt eftersom det spelandes in under programpunkten VA-podden LIVE på konferensen Vatten Avlopp Kretslopp i Sundsvall 2024.

I podden får vi följa med från när koleran kom till Sundsvall och höra hur den tillsammans med brand och vattenbrists bidrog till det allmänna VA-försörjningen. Vi får  ta del anekdoter kring mystiska kvicksilverföroreningar och om far och son Jansson som tillsammans bar på över 100 år av VA-historia. Vi får även höra om hur utsläppet av avloppsvattnet påverkade invånare och vatten samt hur poetikernas inställning till WC och kretslopp av latrin såg ut över tid.