I Burvik i Uppland ligger Vedsjön, som fram till nyligen var helt igenvuxen. Men tack vare Burviksbon och initiativtagaren Patrick Forsgren har nu den lilla sjön återigen öppet vatten och redan lockat till sig häckande änder och svanar. Vedsjön är också ett exempel på åtgärdssamordnarens viktiga roll för att hjälpa fastighetsägare att få till vattenåtgärder i landskapet.
Det lilla samhället Burvik ligger cirka fem mil öster om Uppsala och är kanske mest känd för sin golfbana. En av invånarna är Patrick Forsgren, som också är initiativtagare till restaureringen av Vedsjön. Sjön är omkring två hektar stor och ligger i direkt anslutning till ett av de nybyggda bostadsområdena i Burvik.
Jag träffade Patrick vid hans hus intill Vedsjön tillsammans med Christoffer Hallbäck, åtgärdssamordnare på Uppsala kommun, för att höra mer om hur arbetet med restaureringen av sjön gått till.
En halv miljon kronor i stöd
Allt började med att Patrick och hans fru införskaffade en tomt i Burvik.
– I samband med att vi köpte tomten insåg vi att det faktiskt låg en sjö här, även om den då var helt igenvuxen och knappt syntes. Jag fick en idé om att det kanske skulle kunna gå att restaurera den för att få tillbaka fågellivet och kontaktade därför Länsstyrelsen om hur man kunde gå till väga. De hänvisade mig i sin tur vidare till en åtgärdssamordnare på Uppsala kommun.
Personen på kommunen som Patrick Forsgren fick kontakt med var Christoffer Hallbäck.
– Jag träffade Patrick här för första gången i mars 2022 och vi satte oss ner för att planera hur restaureringen skulle kunna gå till. Ett första steg var att se över finansieringen och att söka LONA-stöd för åtgärden.
Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, är ett bidrag som kan sökas för åtgärder som bidrar till naturvård och friluftsfrämjande. Projekt likt Vedsjön har möjlighet att beviljas bidrag med upp till 90 procent i stöd för åtgärder. Endast kommuner kan söka bidraget men projekten kan initieras och drivas av privatpersoner eller föreningar. Det är också alltid kommunen som är rättsligt och ekonomiskt ansvarig för att genomföra och redovisa projekten.
Det återstående 10 procenten i medfinansiering som krävdes för att stödet skulle beviljas täcktes upp i form av ideell tid av Patrick. Han valde också att starta en förening med styrelse för att formalisera arbetet.
– Totalt ansökte vi om 800 000 kronor för att restaurera Vedsjön men slutändan blev projektet beviljat en halv miljon kronor. Det räckte till att utföra åtgärder för att ta bort vass under tre år och eftersom kommunen har ett ramavtal med ett vassklippningsbolag så har vi skött hanteringen med fakturering och så vidare. Patrick har sedan tagit hand om friluftsleden runt om sjön, berättar Christoffer Hallbäck.
Eldsjälen Rune
Att göra området runt sjön mer tillgängligt för Burviksborna är en viktig del av projektet.
– Vi har en eldsjäl här i området, Rune 80 år, som har gjort massor av leder runt om i Burvik de senaste 20 åren. Han hjälper mig just nu med leden runt sjön där vi också kommer att ordna med rastplatser och spänger för att öka tillgängligheten. Det är idag 220 boendefastigheter i Burvik som på sikt ska bli 330. Så det är en del folk som kommer kunna ha glädje av det här hoppas vi, säger Patrick Forsgren.
Vi gick en promenad runt den lilla sjön för att få en överblick av området och passerade då den lilla bäck som förser Vedsjön med sitt vatten.
– Man kan nästan tro att bäcken är konstgjord så som den ser ut, men det är den alltså inte. Vattnet kommer från en stor mosse cirka två kilometer härifrån som enligt Rune innehåller otroligt mycket vatten.
Vassklippning gav inte önskad effekt
För att Vedsjön återigen skulle få en öppen vattenspegel var alltså den initiala planen att klippa vassen vid tre tillfällen. Arbetet påbörjades i augusti 2023, men efter den första klippningen tog det inte lång tid innan sjön hade börjat växa igen.
– Det är som en tjock flytande matta med vassrötter där ute i sjön. I stället för att klippa kom vassklippningsbolaget med förslaget att vi skulle lyfta bort rötterna och göra öar av materialet i stället. Och det har varit väldigt effektivt sätt för att få fram vattnet under mattan och skapa öppet vatten igen, säger Patrick Forsgren och pekar.
Förutom att minska behovet av att transportera bort vassmaterial och därmed sänkakostnaderna i projektet är förhoppningen att öarna på sikt också ska kunna fungera som häckningsplatser för fåglar.
– Vi har redan haft tre andpar med ungar här och även ett häckande sångsvanspar, vilket är jätteroligt, tillägger Patrick Forsgren.
Planerar en höjning av vattennivån
Planen är att genomföra den tredje och sista rotbortagningen under nästa år.
– Sedan har vi har planer på att söka en vattendom för att höja sjönivån något, men det blir ett separat projekt efter det här. Det som är bra är att det finns ett gammalt dämme som vi kommer att kunna använda för den åtgärden. Vi pratar kanske om en höjning på maximalt cirka 20 till 30 centimeter, för att säkerställa vattenspegeln i sjön men samtidigt inte skapa översvämningsproblem någon annanstans, berättar Christoffer Hallbäck.
Vedsjön är idag inte klassad som en vattenförekomst vilket gjorde att Uppsala kommun inte hade någon information om sjön innan projektet drog i gång.
– Att det inte är en vattenförekomst har också underlättat arbetet. Vi har till exempel inte haft några vattendomar att hålla koll på och förhålla oss till. Dessutom är det bara en enda markägare vilket också förenklat processen med att få till åtgärder.
Välfungerande samarbete och engagemang nycklar till framgång
Jag frågar Patrick och Christoffer om vad de tar med sig för lärdomar från projektet med att restaurera Vedsjön. Båda nämner vikten av samverkan och engagemang som framgångsfaktorer.
– Vi på kommunen kan inte alltid veta allt i detalj för alla småvatten ute på landsbygden, och då är lokalkännedomen och engagemanget från exempelvis någon som Patrick oerhört viktigt för oss och något vi ser ett stort värde i för att kunna få till projekt som dessa, säger Christoffer Hallbäck.
Patrick Forsgren menar å sin sida att projektet inte blivit verklighet utan all hjälp från Christoffer Hallbäck.
– Jag skulle säga att kunskapen från en åtgärdssamordnare som Christoffer har varit helt avgörande för det här projektet. Samtidigt skulle nog planeringsarbetet kunna underlättas ytterligare med ännu tydligare information på kommunernas hemsidor, till exempel på hur man söker bidrag om hur man kan gå till väga för att få till åtgärder likt det vi har gjort här i Vedsjön, avslutar Patrick.