Behovsbedömning och andra VA-planeringsutmaningar i Östhammars kommun

I Östhammar har flera olika områden i kommunen bedömts ha stort behov för kommunalt VA. Anna Bergsten, VA-samordnare på kommunen berättar att man idag varken kan ansluta nya omvandlings- eller exploateringsområden i och omkring tätorterna Östhammar och Öregrund till kommunalt VA på grund av kapacitetsbrist.

Foto: Anna Bergsten, VA-samordnare på Östhammar kommun.

Gästrike Vatten har uppdrag inom dricksvattenförsörjning och avloppshantering i kommunerna Gävle, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammar. Den kommunala VA-strukturen i Östhammar kommun är utspridd med 11 olika vattenverk, åtta olika reningsverk och över 50 mil vatten- och avloppsledningar. Det ger stora utmaningar bland annat vad gäller utbyggnad av ledningsnätet.

Östhammar till ytan är en stor kommun och det finns omkring 7 000 fastigheter med enskilt avlopp. Ungefär 15 000 personer och verksamheter är idag anslutna till det kommunala VA-ledningsnätet. I vissa delar av Östhammars kommun är det svårt att ansluta nya fastigheter till kommunalt VA på grund av vatten- och kapacitetsbrist.

VA-guiden har träffat VA-samordnaren Anna Bergsten på Östhammar kommun för att få höra mer om hur kommunen gör för att se över behoven med att ordna vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för ett befintligt eller blivande bebyggelseområde.

Generell behovsbedömning med GIS i Östhammar

I enlighet med 6 § lagen om allmänna vattentjänster har kommuner skyldighet att ordna vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för ett befintligt eller blivande bebyggelseområde om det finns behov med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön. Inom ramen för kommunens behovsbedömning har man valt att fokusera på tre olika faktorer.

– För att utreda kommunens skyldighet att ordna kommunalt VA i de områden som idag inte har det, har vi använt oss av olika kartunderlag så som grundvattentillgången i små magasin, kloridhalter i grundvatten och belastning från små avlopp, berättar Anna Bergsten.

Kommunen har gjort en GIS-analys som identifierar områden i kommunen som utgör en samlad bebyggelse utifrån kriterierna 20 fastigheter med högst 100 meter mellan. De tre faktorerna är grunden i behovsbedömningen och man har fått ytterligare hjälp av kommunens miljökontor som med sin goda lokala kännedom, de vet till exempel vart dricksvattenbrunnar ligger insprängda mellan avloppsanläggningar.

– Jag tycker att den här generella behovsbedömningen som vi landat i ger en bra överblick. Även om bedömningen är generell kan vi få en indikation på var det är stort respektive litet behov för kommunalt VA.

Totalt 22 av 53 utpekade områden med stort behov

Resultatet av behovsbedömningen pekar på att 53 områden utanför kommunalt verksamhetsområde utgör en samlad bebyggelse. Dessa utpekade områden har därefter indelats i fyra kategorier baserat på vilken poäng de fått, ju högre poäng desto större behov av kommunalt VA.

– Det är svåra avvägningar hela vägen vid behovsbedömningen och dessutom är det jättestora beslut som i slutändan kan komma att påverka både fastighetsägare och hela VA-kollektivet ur ett ekonomiskt perspektiv.

22 områden bedöms alltså ha ett stort behov av att vattenförsörjning och/eller avlopp ordnat i ett större sammanhang. Vidare utredningar ska göras innan beslut om VA-utbyggnad kan fattas. Anna Bergsten poängterar vikten av att kunna motivera besluten i behovsbedömningen och varför man som fastighetsägare kan komma att behöva anslutas i framtiden.

– Att bedöma behoven och tydligt motivera våra beslut är ju inte alltid det lättaste utan snarare jättesvårt. Vi ska på ett bra sätt kunna bemöta fastighetsägare som i många fall kommer att argumentera för att ens befintliga anläggning har tillräckligt bra vattenkvalitet och fungerade avloppsanläggning.

Östhammar kommun och Gästrike Vatten arbetar nära varandra

Arbetet med behovsbedömningen leddes av Anna Bergsten i samarbete med kommunens miljöavdelning. Numera har kommunen, tillsammans med Gästrike Vatten, en väl etablerad VA-planeringsgrupp där även representanter från plan- och byggavdelningen ingår.

– I och med att vi nu faktiskt känner varandra bättre, bland annat tack vare VA-planeringsgruppen, anser jag att vi enklare tar oss igenom utmaningar och svårigheter. Vi är vana vid att prata med varandra och vi gör det så ofta vi kan.

Löpande dialog och samarbeten verkar vara en målsättning både för kommunen och VA-huvudmannen. Med tidens gång har man kommit varandra allt närmare trots att man ibland har olika infallsvinklar och synpunkter.

– En styrka hos oss är att vi hela tiden försöker jobba nära varandra. Det sker en ständig dialog mellan Östhammar kommun och Gästrike Vatten och vi hittar alla möjliga olika samarbeten.

VA-utmaningar i Östhammar kommun

Det framtagna kartunderlaget med tillhörande poängsättning som genererat utpekade områden med mer eller mindre behov av kommunalt VA används flitigt i VA-planeringen och utgör ett mycket användbart underlag för kommunen. I de områden som är utpekade att ha stort behov för kommunalt VA ställs olika intressen och målkonflikter mot varandra.

– Vi har långvarig brist på vatten i grundvattentäkter i kommunens östra delar, främst Östhammar och Öregrund. Samma områden är rätt så högt belastade av fastigheter, både permanentbostäder och fritidsbostäder som idag har enskilda VA-lösningar, berättar Anna,

I och omkring tätorterna Östhammar och Öregrund är vattenförsörjningen löst till stor del med grundvatten men överlag är grundvattenmagasinen i kommunen små till storleken. Magasinen begränsar därför dricksvattentillgången i områdena. Avloppsreningsverken har också utmaningar kring mängden inkommande avloppsvatten. Det finns en politisk vilja att öppna upp för exploatering i en del av dessa områden med begränsad VA-kapacitet, men problemet är att det redan finns för många befintliga fastigheter som har stort behov av att ansluta sig till kommunalt VA som inte är anslutna idag.

– Den rådande problematiken med vattenbrist i kommunens östra delar leder till att vi ofta måste säga nej till nya planer och bygglov. Det finns många intressen av att exploatera som vi tyvärr har svårt att möta upp i dagsläget.

Program ”VA-utveckling östra Östhammar”

Under 2022 tog kommunfullmäktige ett beslut om att starta ett program för VA-utveckling just i de östra delarna av Östhammars kommun. Målet med utvecklingsprogrammet är att säkra VA-försörjningen och öka kapaciteten och på så sätt göra plats för nya bostäder och verksamheter samtidigt som VA-utbyggnad till de områden som bedöms ha ett behov av det möjliggörs.

– Den första delen av utvecklingsprogrammet berör tre olika projekt i östra Östhammar. Bland annat ska en ny avsaltningsanläggning för dricksvatten byggas, kapaciteten i befintligt reningsverk ska utökas och det ska anläggas en överföringsledning som knyter ihop Östhammar och Öregrund.

Säcken ska knytas ihop och ambitionen är att använda VA-systemet mer effektivt. Själva utbyggnaden är tänkt att stå färdig tidigt 2030-tal och om tidsplanen är optimistisk lagd är något man får se längre fram. När den första delen av utvecklingsprogrammet är färdigställt kan man börja ansluta nya omvandlingsområden och exploateringsområden till kommunalt VA.

– Gästrike Vatten har anställt en specifik kommunikatör just för programmet östra Östhammar, något som är mycket positivt. Det känns väldigt bra att kommunikatören både kan hjälpa till att förmedla relevant information kring projekten och tar emot inkomna frågor från kommuninvånare.

Medborgardialog ger kommuninvånarna möjlighet att komma till tals

Det förekommer en hel del synpunkter kring enskilda och kommunala VA-anläggningar i kommunen. Anna Bergsten upplever att man får många inspel till sig samtidigt som det också blir debatter och skrivs artiklar i tidningar. Medborgardialogen är god i kommunen och invånarna vill delta i samhällsutvecklingen. Det är till exempel ofta som kommunen blir inbjuden till möten med olika intressegrupper.

– Östhammars kommun tycker att det är jätteviktig att ha nära dialog med berörda invånare för kommande verksamhetsområde. Det gäller att i god tid gå ut med information, svara på frågor och hitta lösningar som fungerar på ett långsiktigt plan.

Kommuninvånarnas engagemang för VA-frågor ses som mycket positivt och Anna Bergsten berättar att kommunen tillsammans med Gästrike Vatten gärna åker ut och deltar på olika möten. Oftast hålls en god ton och man behandlar frågor utifrån mötets syfte och mot dess mål.

– På den här typen av möten deltar både kommunen och VA-huvudmannen. Även om den kommunala VA-försörjningen ordnas av VA-huvudmannen samarbetar vi på många håll och kanter och det vill vi gärna vara tydliga med för allmänheten.

Hur ligger ni till i ert arbete med att ta fram en vattentjänstplan?

Efter ändringen i lagen om allmänna vattentjänster så finns det krav på att alla kommuner ska ha en vattentjänstplan fastställd innan 1 januari 2024. Arbetet med framtagandet av en vattentjänstplan för Östhammar kommun har samordnats och drivits av Gästrike Vatten. Tidigare i höst hölls samråd och man hoppas på ett antagande av kommunfullmäktige under våren 2025.

– Som många andra tog vi också avstamp i Svenskt Vattens vägledning om framtagande av vattentjänstplaner. Nu håller vi tummarna för att vattentjänstplanen klubbas i år, avslutar Anna Bergsten.