En grupp svenska forskare har skapat brädspelet Reclaim. I spelet får deltagarna experimentera med investeringar och åtgärder för att öka kretslopp av avlopp i VA-systemet. Katarina Knutsson från VA-guiden testade att spela.
Så kallade serious games, eller på svenska seriösa spel, är forskningsbaserade spel som fokuserar på lärande och samverkan. Spelet Reclaim har tagits fram av forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.
De som spelar får möta utmaningarna med kretsloppsanpassning av våra avloppssystem. Katarina Knutsson från VA-guiden var med och testade spelet under en eftermiddag på SLU.
– Jag tycker att till exempel kommunens VA-planeringsgrupp borde ha nytta av att spela Reclaimspelet, för det är ett lättsamt sätt att prata om avlopp och växtnäring, säger Katarina Knutsson.

Målgruppen för Reclaim-spelet är till exempel tjänstemän och politiker inom VA-området eller en VA-rådgivare ihop med husägare. Spelet fungerar också för kommunala planerare, arkitekter, entreprenörer och studenter.

– Man behöver en person som är insatt i spelet och som introducerar alla delar, säger Katarina Knutsson.
Man spelar både mot spelet och mot varandra. Spelaren med flest poäng i slutet vinner, förutsatt att inte alla spelare gemensamt förlorat mot spelet. Det kan ske om det blivit för mycket föroreningar, smitta eller hungersnöd.
– Det uppstod intressanta diskussioner om olika lösningar under spelets gång och även efteråt.
I varje spelomgång får man sig en ny roll tilldelad. Man kan vara reningsverksansvarig, fastighetsansvarig eller lantbrukare. Till varje roll drar man ett kort som bestämmer vilken inriktning man ska ha. Inriktningar är till exempel att göra kunder eller medborgare nöjda, att vara sparsam med pengar eller att skydda miljön. När man agerar enligt sin inriktning får man poäng. Det finns även en roll som är lite mer flexibel som kallas konsult och som kan likna en politiker-roll.

I varje spelomgång får man ta investeringsbeslut och välja vad man vill bygga, som reningsverk, hus, vägar eller lantbruk. Efter man har byggt kan man vända på kuberna som representerar resurser och då förvandlar man avlopp via växtnäring till mat. Alternativt kan avloppet läggas på deponi, åka ut i vattnet som övergödning eller bli till smitta. Det finns olika avloppslösningar som man kan köpa. Det kommer även oförutsedda händelser såsom skyfall som ska hanteras.
– Det var roligt att agera i en tilldelad roll med speciella mål, och under spelets gång så såg man vinsterna med samarbete mellan de olika rollerna.
Man får se konsekvenserna av sitt agerande i spelet. Med hjälp av ett excelverktyg kan spelledaren sedan redovisa resultatet av det som gjorts i spelet.
– I slutet visade spelledare Jennifer resultatet av de beslut vi tog i spelet, så vi fick siffror på hur mycket näring som gått till åkermark eller till utsläpp.
Du som är nyfiken på Reclaim-spelet är välkommen att kontakta Jennifer Mcconville, SLU, som är en av dem som skapat spelet. Jennifer hälsar att hon gärna håller utbildning om hur man kan agera som spelledare och använda spelet i VA-planering. Alternativt kan hon vara med som spelledare.