Start VA-guiden utbildning 9-10 september, Hydrogeologi för handläggare

9-10 september, Hydrogeologi för handläggare

Vill du få bättre koll på hur grundvatten bildas och rör sig mark? Har du frågor om riskbedömningar när till exempel avloppsvatten infiltreras för att renas via marken? Vill du diskutera praktiska frågor om bedömningar i fält? Då ska du passa på att gå VA-guidens unika utbildning om hydrogeologi med Bosse Olofsson!

För första gången bjuder VA-guiden in till två hela dagar om hydrogeologi tillsammans med Bosse Olofsson, professor emeritus vid KTH. Första utbildningsdagen består av föreläsningar som vi sedan följer upp med en exkursion till Norrtälje för praktiska exempel. Utbildningen riktar sig till dig som handlägger ärenden om små avlopp, bygglov, VA-planering eller arbetar med dagvattenhantering.

Exempel på frågor som lyfts under utbildningen:

  • Grundvattenbildning och grundvattennivåer.
  • Hot mot grundvattentillgång och grundvattnets kvalitet.
  • Spridning av föroreningar.
  • Infiltration av avloppsvatten med hänsyn till grundvattenpåverkan.

Bosse är en engagerad föreläsare och höll ett föredrag under Vatten Avlopp Kretslopp den 12 mars, Hydrogeologi vid bedömning av föroreningsrisker från små avlopp. Flera deltagare hörde av sig och betonade att de önskade en fördjupning inom området och gärna med Bosse som föreläsare. Nedan är några exempel från återkoppling till VA-guiden från Vatten Avlopp Kretslopp.

Åhörarkopiorna från föredraget under VAK ger en uppfattning om vilka ämnen Bosse kommer att ta upp. Bosses VAK-föredrag

Målgrupp

Vi tror att utbildningen passar för dig som till exempel är handläggare vid en kommunal förvaltning som på något sätt bedömer eller hanterar grundvattenfrågor, det vill säga miljöavdelning, VA-avdelning eller som arbetar med bygglov och kommunala planer. Vi tror också att utbildningen passar dig som till exempel tar fram underlag och projekterar anläggningar om påverkar grundvattnet.

Syftet med utbildningen är att ge dig som deltagare en djupare förståelse för hur grundvatten bildas, hur det rör sig i marken och vilka faktorer som spelar in för att bedöma risker och hot mot grundvattnet. Kursen lär passa både dig som är ny i din roll som mer erfarna handläggare som vill lära sig mer om hydrogeologi.

Utbildningens innehåll

Nedan ser du det preliminära programmet och utbildnings upplägg. Vissa delar, som detaljer kring exkursionen kommer vi att uppdatera. Fika och lunch båda dagarna ingår i kursavgiften. Vi siktar på att samordna en gemensam middag i Uppsala den 9 september för dig som vill och har möjlighet att äta middag tillsammans.

Uppsala den 9:e september (dag 1)

Grundläggande kunskap om grundvatten i jord och berg:

  • Grundvattenbildning.
  • Grundvattnets förekomst och strömning.
  • Grundvattenmagasin (akvifärer), grundvattennivåer och vattenbalansberäkningar.
  • Grundvattnets naturliga sammansättning samt risker och hot mot grundvattentillgång och grundvattenkvalitet.
  • Spridning av föroreningar.
  • Vägledning för småskalig infiltration av avloppsvatten med hänsyn till grundvattenpåverkan.

Norrtälje den 10 september (dag 2)

Dag två blir praktiskt inriktad. Genom fältbesök får vi lära oss mer om praktiska hydrogeologiska bedömningar, sprickstudier och jordartsstudier samt bedömning av risker för vattentäkter i jord och berg.

Exkursionen sker med buss från Uppsala till Norrtälje. Bussen hämtar upp deltagarna i Uppsala på morgonen och vi räknar med att vara åter vid Uppsala Centralstation kl 15. Vi återkommer med mer detaljerat schema för exkursionen.

Praktisk information

Datum: 9–10 september 2025.
Tid 9/9: 8.30–17.00
Tid 10/9: 8.30–15.00.
Plats: centrala Uppsala.
Anmälan: senast 1 september 2025 (Anmälan är bindande men kan överlåtas.).
Obs! Antalet platser är begränsat.
Pris: Medlem i något av VA-guidens ämnesområden: 8 500 kr, exkl. moms.*
Ej medlem: 10 500 kr, exkl. moms.
Frågor om utbildningen: Elin Jansson, [email protected], 0583-406 74.

* Medlemskap innebär att du har ett personligt login till VA-guidens tjänster inom små avlopp, VA-planering eller dagvatten. För frågor om medlemskap, kontakta Emmelie Lagemyr, [email protected]

Anmälan

9–10/9 2025 Hydrogeologi för handläggare
Anmälan är bindande men kan överlåtas. Lunch och fika ingår. Priser anges exklusive moms.
För- och efternamn
T ex VA-ingenjör, miljöinspektör, VA-konsult etc.
Eventuella matpreferenser
Hos oss hittar du oberoende, heltäckande och tillförlitlig information som hjälper dig att hålla dig uppdaterad, öka din kunskap och ta del av andras erfarenheter och dokument.

Inför fakturering

Glöm inte att ange referens.
Bokningsvillkor
Skickar

Föreläsare

Bosse Olofsson har mer än 35 års erfarenhet som specialist inom hydrogeologi och miljögeofysik. Han är teknologie doktor och professor emeritus i miljögeologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH). Han har bland annat forskat om vattenförsörjning och föroreningsspridning, liksom användning av geofysisk mätmetodik vid miljöundersökningar. Han har undervisat vid en rad universitet i Sverige och utomlands. 2013 fick Bosse utmärkelsen Årets lärare av KTH.

Bosse har utvecklat ett flertal metoder och programvaror för övervakning och prognoser för grundvatten som sedan har använts vid små som stora och ofta komplexa projekt. Bosse har medverkat som expert i processer kring stora infrastrukturprojekt som Hallandsåsen, Bolmentunneln och Citytunneln i Stockholm.